Zašto je sve više ljudi OPSEDNUTO POZNATIMA? Dajemo odgovor!

Poznate ličnosti
Wikipedia/Kolaž

Danas gde god da krenemo možemo sresti fanove muzičkih zvezda ili glumaca. Pored pevača i glumaca u svetu ali naročito kod nas, sve popularniji postaju kojekakve bizarne ličnosti za koje se čulo zahvaljujući boravljenju u kući Velikog brata ili su imale sopstveni rijaliti koji je pratio živote njihovih porodica kao što je slučaj sa porodicom Kardašijan-Džener.

 

Tako da se današnjim uzorima smatraju Kim Kardašijan koja je zvezda rijaliti programa koji prati njen život ali i život njene porodice, a koja nikakvim drugim dostignućima nije zadužila čovečanstvo. Međutim, zašto mase onih koji nisu snimljeni postaju opsednute sa onima koji su snimljeni? Ovo pitanje pokrenuo je novosnimljeni film “Ubiti kralja”, režisera Edija O Kifa, koji govori i opseiji i ljubavi prema Elvisu Prisliju.

Međutim, i današnja psihologija nam može objasniti ove fenomene.

 Za portal Metro.co.uk, govorio je čuveni britanski psiholog Dr. Mark Grifits koji je objasnio da socijalni mediji imaju vrlo važnu ulogu uživotu pojedinaca, a samim tim i u oblikovanju psihologije mase. Slavni-pevači, glumci, političari, rijaliti igrači nalaze se svuda od novina, ćute štampe, televizije, reklama, interneta, klipova i drugih virtuelnih sadržaja. Oni se jednostvno ne mogu izbeći. Stoga kod mnogih ljudi, a naročito onih koji prate masonve medije se javlja neka vrsta parasocijalne veze sa javnim ličnostima. Ova veza se produlbljuje sa opet mogućnostima koje na nude sacijalni mediji što je ni manje ni više nego iliuzija da ih praćenjem na društvenim mrežama, bolje upoznajemo i dolazimo sa njima u kontakt. Iluzija da sa njima direktno komuniciramo.

Naravno, praćenje slavnih na društvenim mrežama ima i dobrih strana, što se ogleda u međusobnoj komukaciji fanova koji se povezuju na društvenim mrežama, ali i u realnosti organizujući razne događaje, razmenu ploča, diskova, itd. 

Kao zaključak se jedino nameće da ipak slavni i nisu u baš najboljoj poziciji jer su stalno na meti biceva i objektiva kamere, fanova i paparaca koji ih prate i u realnom ali i u sajber prostoru. 

Pogledajte video o novom filmu o pokušaju Elvisovog ubistva: