„Ako ste bolesni od bubrega, nije sramota. Ako ste bolesni od srca, nije sramota. Ako ste bolesni mentalno - e, to je sramota. Zašto? Zašto je sramota? Sramota je slagati, ubiti, ukrasti. To je sramota.“

Osobe sa mentalnim problemima različitog tipa, nailaze na veoma malo podrške i razumevanja u društvu. Negativna slika koja se o njima propagira umnogome može otežati njihovo svakodnevno funkcionisanje.

U Srbiji postoji nekoliko udruženja psihijatrijskih korisnika koja su vođena od strane istih i osnovna ideja iza njih jeste da omoguće svojim korisnicima da upoznaju ljude sa sličnim problemima, da se druže, zajedno učestvuju u različitim aktivnostima i pomažu jedni drugima u nošenju sa svojim teškoćama.

– To su uglavnom nezaposleni ljudi, ili već u penziji. Izdržavaju ih roditelji, neki čak nemaju ni završenu školu. Tako da postoji potreba da se oni na nekom mestu edukuju za različite veštine – navodi Ivana Kuzmanović, korisnica jednog ovakvog udruženja.

Razne aktivnosti koje volonteri organizuju pomažu mentalno obolelima na različite načine, a nekima vraćaju pozitivan stav.

– Popravilo mi se zdravstveno stanje, malo sam bolji, izvukao sam se iz četiri zida. Ali kada bih prestao da radim ovo što sada radim, ja bih se vratio u tugu – tvrdi Nikola Repec.

 

Ovaj flim snimljen je povodom obeležavanja 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja i govori o životu članova udruženja korisnika psihijatrijskih usluga “Duša” i “Videa”:loading...