U Diznijevim crtaćima negativci NIKADA NISU EKSPLICITNO UBIJENI, a razlog za to je i LOGIČAN I FENOMENALAN

Dizni
Wikipedia

Da li ste se ikada zapitali zašto negativci u crtaćima nikada nisu ubijeni? Razlog za to je i te kako opravdan!

 

Setite se smrti nekog Diznijevog negativnca. Vrlo je verovatno da su pali sa kule ili tornja u smrt dok niko nije gledao – Gaston, Frolo, Kapetan Kuke, Džafar… svi su oni završili loše isključivom spletom (ne)srećnih okolnosti i kao žrtve loše karme koju su sami sebi navukli.

Tehnika prikazivanja “smrti bez nasilja” postala je popularna u filmskim studijima toliko da je u jednom trenutku postala kliše, prenosi portal Indy100. 

Naravno, postoje izuzeci od ovog “pravila” (kao što je na primer smrt okrutnog Huna Šan Ju-a u crtaću “Mulan”) ali, naročito u poslednjoj deceniji, tvorci crtaća će uglavnom izbeći da prikažu eksplicitnu smrt negativca od ruke junaka crtaća.

Razlozi za ovo su vrlo jednostavni. Na ovaj način umanjuje se stepen nasilja i uticaja koje bi prizor smrti imao na mlade gledaoce što crtani čini prijateljskim i šaljivim.

Ako se negativac sapletne i/ili padne sa litice, to znači da ga heroj/pozitivac nije eksplicitno ubio. Detetu je mnogo lakše da se poistoveti i veliča podvig junaka ako on nije ubica, zar ne?  

Pogledajte koliko crtaća prati to pravilo: