Zašto pletenje izumire? Ovo je devojka koja čuva tradiciju

Ako fabrički džemper možete da kupite za 800 dinara zašto biste želeli ručno pleteni? Ali, želite, verujte nam... Evo i zašto!

Džempere koje možemo kupiti u buticima po povoljnijim cenama uglavnom su napravljeni od veštačkih materijala, poliestera i akrila. Oni su meki i nežni na dodir, pa su prijatni za nošenje, ali ovi materijali ne daju vašoj koži da diše. Džemperi od ovih materijala se uglavnom sličnih oblika, pa mnoge devojke koje žele da ostanu autentične izrađuju same svoju garderobu.

– Uvek se iznova iznenadim kada vidim koliko se ljudi danas interesuju za pletenje i heklanje. Mlade devojke vole da naprave sebi nešto što druge nemaju, pa pored šivenja one vole da nešto ispletu – kaže Maja Vučeković za Dnevno.rs, inače diplomirani arhitekta i pletilja od malena.

Materijali za pletenje se uglavnom mogu naći u svim bolje opremljenim pozamanterijama i cene variraju u zavisnosti od sastava samog materijala. Tako da je za pletenje jednog džempera potrebno između 1200 do 2800 dinara u zavisnosti od sastava materijala.

– Ručno rađeni komadi odeće duže će trajati. Materijali mogu da budu izuzetno kvalitetni ili delikatni, najčešće se koriste vuna, alpaka ili moher – naglašava Maja.

Ona se dugo bavi ručnim radovima i za Dnevno.rs rado je podelila svoje iskustvo.

– Industrijski džemperi su iz hiljade komada, mašinski pleteni u fabrici, a najčešći sastav je akrilik. Za ručno pleten džemper možemo bolje odabrati materijal  i boju koju želimo.

Kada pletete nešto za sebe, dajte mašti na volju zato što je to način izrade garderobe koja inače ne može da se kupi u buticima. Zato da biste bile jedinstvene posetite neke od mnogobrojnih kurseva ili naučite od baka kako da sami sebi ispletete neki deo odeće – savetuje ova kreativna devojka.

Inače, u Beogradu postoje kursevi pletenja, i to različitih nivoa. Čak iako niste početnik, postoje oni za već iskusne pletilje. Obično traju mesec dana, časovi su tri puta nedeljno a cena je oko 40 eura, zavisno od škole.

Probajte, kažu da se itekako isplati! Sačuvajte tradiciju i budite originalne.