ZAŠTO VAM NE ISPADNE ISTO SVAKI PUT? Naučite kako se PRAVILNO kuva DOMAĆA KAFA

Danas ljudi kao da sve rade mehanički. Skačemo na prvi alarm telefona, pravac u kupatilo, pristavimo vodu za kafu dok usput ubacimo koji zalogaj u usta, sredimo se i obučemo, zakuvamo kafu na brzinu, popijemo je isto tako na brzinu i krenemo u novi dan.

Turska kafa
Foter/ Tark Siala / photo on flickr

Koliko sve radimo mehanički i previše brzo, može da nam kaže i činjenica da nam kafa ne ispada ista baš svaki put. Možda je malo do brzine i rutine, ali i do nekoliko fenomenalnih caka koje smo zaboravili, a neki čak nikad nisu ni znali za njih!

Ispratite fenomenalne trikove za kuvanje domaće, sveže mlevene kafe koji će vam pružiti savršenu punoću ukusa omiljenog toplog napitka!

Izbor kafe je prvo i osnovno

Da bi bila vrhunskog ukusa, arome i gustine, morate da izaberete kvalitetnu sveže mlevenu kafu. Nisu sve kafe iste. Nisu ni slične! Dobru sveže mlevenu kafu prepoznaćete po gustoj peni, koja je znak da je kafa odličnog kvaliteta i predstavlja svojevrsnu garanciju da je kafa u vašoj šoljici apsolutno savršena. Da li ste znali da je pena ta koja čuva toplotu kafe, njen miris i ukus?

Pravilan proces kuvanja

Ovaj podatak će vas verovatno iznenaditi – da li ste znali da za kuvanje kafe voda ne treba da provri? Treba je zagrejati, ali i skloniti sa plotne pred vrenje. Zatim u džezvu sa vodom sipamo kafu.

Koliko kafe se stavlja po šoljici?

Za svaku šoljicu optimalno je staviti jednu bogatu kašičicu sveže mlevene kafe. Pošto danas kafu pijemo uglavnom iz velikih šolja, u tom slučaju treba staviti bar dve. Naravno, količinu kafe možete prilagoditi prema svom ukusu, u zavisnosti od toga da li više volite slabiji ili jači ukus kafe.

Zakuvavanje

Kad ste dodali kafu, dobro promešajte i vratite na ringlu da “poraste” do vrha džezve. Sklonite džezvu s ringle, sačekajte da se pena spusti i sada je kafa spremna za služenje i degustiranje. Kafu uvek treba poslužiti tamo gde se pije, a nakon što je sipamo u šolju potrebno je vreme da se ona „smiri” – to jest, da se u šoljici odvije proces ekstrakcije arome iz fino samlevenih zrna.

Najveća greška

Većina ljudi preteruje sa mešanjem kafe, i to je ono što joj najčešće ubija ukus i uništava penu. Takođe, greška je sladiti kafu nakon što je već skuvana, jer opet mora da se meša, talog se ponovo pomera… Ako volite slatku kafu, šećer dodajte u džezvu na početku, kada je voda još hladna.

Sad kada znate najbolje trikove, požurite po svoju šoljicu sveže mlevene kafe i uživajte u savršenoj punoći mirisa i ukusa najlepšeg okrepljujućeg napitka!