ZASTRAŠUJUĆE I ZABRINJAVAJUĆE: Svi objavljuju fotografije od pre 10 godina, ali OVE MORATE DA VIDITE (FOTO)

Brojne stranice i društvene mreže su preplavile fotografije planete zemlje pre deset godina i sada aktivisti žele da skrenu pažnju javnosti da je promena hitno potrebna.

printscreen/twitter

Društvene mreže je preplavio talas fotografija #10YearChallenge izazova koji prikazuje fotografije korisnika iz 2009. i 2019. Aktivisti žele da iskoriste ovaj izazov kako bi pokazali, koliko se planeta zemlja promenila u poslednjih deset godina. Godina je počela lošim vestima o klimatskim promenama s obzirom na to da je protekla godina bila godina u kojoj su okeani bili najtopliji, te da se led na Antarktiku topi brže nego ranije.

Brojne stranice i društvene mreže su preplavile fotografije planete zemlje pre deset godina i sada aktivisti žele da skrenu pažnju javnosti da je promena hitno potrebna. Većina fotografija prikazuje topljenje leda i zagrevanje zemljinih polova. Stručnjaci tvrde da bi pregrevanje Antarktika moglo dovesti do pucanja leda i glečera, što bi rezultiralo padanjem leda u more, a što bi na koncu povećalo nivoe okeana i mora u celom svetu.

Brojni političari i poznate ličnosti su podržali ovaj pokret, pa je tako fudbaler Mesut Ozil postavio fotografiju na svoj Tviter, skrećući tako pažnju pratiocima na velike klimatske promene.

Šume se smanjuju zbog seče.

Mnoge reke i jezera presušuju.

Morski život takođe pati zbog klimatskih promena.

A kako izgleda kada se udruže svi pomenuti faktori, najbolje svedoči ova tužna fotografija koja je nedavno obišla svet.