ZAVESE U TRENDU: Unesite ove DETALJE u stan i neka vaša dnevna soba postane MODNI HIT LETA

One nas sakrivaju od znatiželjnih pogleda prolaznika, štite od prejake sunčeve svetlosti, daju šarm i toplinu našem domu. Njima dajemo lični pečat svakoj prostoriji, uveseljavamo je i ulepšavamo. Kada ih ujutro razgrnemo, daju nam uvid u novi dan. Zavese nikada ne izlaze iz mode, samo ih ponekad bace u drugi plan venecijaneri, rolo-zavese ili roletne od trske i platna.

Pixabay.com

Međutim, one se uvek vraćaju, da mekano uokvire prozore. Neke od njih “ogrću” se draperijama, druge ne, a kako ćemo ih uklopiti – zavisi od nas.

Ove godine u trendu su draperije svih nijansi ljubičaste boje, od laganijih materijala, poput satena, tafta, markizeta ili svile, koje možemo da kombinujemo sa čisto belim ili zavesama u nekoj od svetlijih boja.

PROMENE KOJE ĆE SVAKOME PRIJATI: Šest sjajnih ideja za letnje preuređenje stana

Možemo ih, takođe, upariti i sa providnom zavesom koja u tkanju ima ljubičaste detalje, i tako dodatno doprineti sofisticiranosti. Za one smelije poželjne su kombinacije draperija i zavesa pastelnih boja, čak i crne i crvene.

Moderne su i potpuno šarene zavese sa printom ili geometrijskim šarama, od najrazličitijih materijala, kao i višebojne lanene, koje prostoru daju svedeniju notu.

Jednobojne su, pak, dominantne, skreću pažnju baš na sebe, pa morate da vodite računa o tome šta želite istaći njima. Aktuelne su i rustične, mahom veoma dugačke zavese od pamuka, koje nas vraćaju u detinjstvo provedeno kod bake i deke. Ima ih čipkanih, sa volanima, naborima, pa u kombinaciji platna i čipke, a možemo ih staviti i samo na polovinu prozora i time dobiti efekat kao da smo na salašu.

PAMETNO ISKORISTITE NOVAC: Tri najveće greške pri renoviranju kuhinje

Način na koji vezujete zavese takođe daje poseban pečat ovom dekorativnom elementu vašeg doma. Od vaše kreativnosti zavisi da li ćete ih “uhvatiti” ukrasnim užetom napola, nabrati na više mesta na sredini ili, možda, pustiti da draperije “padaju” sa plafona preko zavesa, kao u pozorištu.

Za kakve god da se odlučite, nastojte da ih stilski uklopite sa nameštajem, a priča o zavesama ne bi bila zaokružena ukoliko bismo izostavili garnišne na kojima one vise. Mogu biti jednoredne, ili u dva reda, za zavese i draperije – tada se postavljaju na zajednički nosač.

Sve manje se upotrebljavaju klasične, plafonske, sa jednim ili više kanala, jer su se garnišne “osamostalile” i postale zaseban detalj. Izrađuju se od drveta, mesinga, čelika ili plastike i različitih su veličina. Ima gotovo nevidljivih, do upečatljivih, sa završecima interesantnih oblika. Odluka je na vama.