“Dan svih dana!” napisao je u svom dnevniku Čarls Darvin kada je imao 29 godina. Povod za radost bilo je to što je njegova rođaka Ema Vedžvud pristala da se uda za njega. Samo koji mesec ranije, napisao je na parčetu papira surovu listu razloga za i protiv braka…

 

Kako prenosi sajt BrainPickings, Darvin je preneo dilemu koja izgleda nikada ne zastareva – tenziju između porodice i karijere, ljubavi i rada, srca i glave.

Pogledajte odlomke iz njegovog dnevnika:

BITI U BRAKU

Deca (ako Bog da)
Stalno društvo (i prijatelj u starosti)
Objekat koji će biti voljen i sa kojim se može igrati
Bolje od psa u svakom slučaju
Dom i neko ko će brinuti o kući
Čari muzike i žensko tračarenje
Sve te stvari dobre po zdravlje
Ali očajan gubitak vremena

O moj Bože, nedopustivo je misliti o takvom provođenju celog života, kao neutralna pčela, raditi, raditi i samo raditi. Zamislite život u prljavom i zagušljivom Londonu… Zamislite sliku lepe žene na sofi pored vatre, i knjige, muzika možda… Uporedite ovu viziju sa prljavom realnošću Grt. Marlbro’ St. (Great Marlborough Street – Zapadni deo Sohoa u Londonu).

NE BITI U BRAKU

Sloboda da se ide gde god se poželi
Izbor društva
Razgovori sa pametnim muškarcima u klubovima
Ne biti prinuđen da se posećuju rođaci i da se povinuje svakoj sitnici
Gubitak vremena
Nemogućnost da se čita uveče
Dosada
Anksioznost i odgovornost
Manje novca za knjige

Možda moja žene neće voleti London; onda je zaključak – proterivanje i degradacija u učmalu, ravnodušnu, dosadnu budalu.

… Bez obzira na sve, pruži šansu – ali budi na oprezu – Postoji mnogo srećnih robova…”

Šest meseci kasnije, Čarls i Ema su se venčali. Imali su desetoro dece i ostali su zajedno sve do Darvinove smrti 1882. godine – Lepa suprotnost mitu da ljubav i značajan rad ne mogu da idu zajedno. Kako je Maira Kalman mudro rekla: “Na kraju, to je ljubav i to je rad – šta bi drugo moglo da bude?”