Imate NOĆNE MORE U VEZI SA POSLOM? Evo zašto ih sanjate i kako da ZAUSTAVITE OVAKVE SNOVE

Aktovka
Pixabay.com

Često se dešava da se probudite obliveni hladnim znojem, jer mislite da ste propustili neki rok? Ili sanjate kako se ljubite sa nadređnim, iako vam se ona ili on nimalo ne dopadaju? Ne brinite, svi anksiozni snovi vezani za posao, kako naučna istraživanja pokazuju su uobičajena stvar koja se prevazilazi.

 

Biznis Insajder navodi da je naučnik Keli Bulkili dok je istraživao snove došao do zaključka da se snovi oblikuju pod uticajem stresa i negativnih događaja u stvarnom životu.

Zbog stresa na poslu najčešće se javljaju snovi koji su “prototip” situacija koje nastaju kada se dogodi nešto neplanirano: nestanak struje, kada ima previše mušterija, posao koji ste zaboravili da obavite, stresna situacija kada telefoni prestanu da rade, ili kada šef viče na nekoga.

Takođe, košmare sanjaju i oni koji rade posao sa pola radnog vremena i honorarni posao, i pored navedenih situacija u snu se mogu pojaviti i savim drugačije strašne slike koje su izazvane ovakvim situacijama sa zaposlenjem uopšte.

Bulkili objašnjava da i kada spavamo, naš mozak takođe odmara, ali ne prestaje da radi. Dok smo mi u snu, mozak procesuira sve doživljaje i podatke koje smo zapamtili, sređuje naše emocije i priprema nas za predstojeće izazove. To izaziva da u snove pored osnovne preokupacije, a to je sam posao koji obavljamo, uđu i ostali segmenti koji sačinjavaju naš dan –  kolege, šefovi, pa i kancelarijski inventar.

Naši snovi zbog intenziteta događaja koji nas dotiču mogu biti višeslojni ali i prilično trivijalni i nevažni ma koliko nam se učinili strašni.

– Sanjanje je neophodno kako bi naš um funkcionisao i sa uspehom izlazio na kraj sa svim svakodnevnim izazovima – objašnjava Bulkili.

Teško je sprečiti osobu da sanja bilo šta, ali ovaj naučnik savetuje bavljenje drugim aktivnostima. Slikanje, čitanje knjiga ili slušanje opuštajuće muzike pred stavanje može da pomogne.