ZBOG NJIH DANIMA NEMATE MIRA: Svaka zla osoba ima ovih devet osobina

Nemački i danski naučnici predstavili su koncept "zajedničkih faktora za razvoj mračne ličnosti". Nakon istraživanja otkrili su da zaista postoje ljudi čija je srž, svest, duša, jednostavno zla.

Depresija
Pixabay.com

Ovo istraživanje je ujedno i prvi koncept koji je pružio mogućnost da se vidi koliko je neko zaistazao u dubini duše.

Naučnici su otkrili kojih 9 osobina formiraju mračnu ličnost koja karakteriše istinski zlog čoveka, pokvarenog do same srži:

Egoizam

Preterani entuzijazam oko stvari ili aktivnosti koje donose zadovoljstvo ili prednost, a pritom štete drugim ljudima ili čitavom društvu.

Makijavelizam

Sklonost manipulaciji drugim ljudima, nemilosrdnost i um koji stalno smišlja strategije i kalkulacije.

Odsustvo morala

Predispozicija za neetičko razmišljanje, koje se izražava kroz uverenja i dela; odbacivanje klasične “moralnosti i njenih ograničenja”.

Narcisoidnost

Glavni motiv jednog narcisa jeste da nahrani svoj ego, po bilo koju cenu.

Psihološka isključivost

Opsesivno stanje kod kojeg osoba veruje da zaslužuje bolje i više od svih drugih.

Psihopatija

Nedostatak simpatije i empatije, kao i okrutnost, a sve to u kombinaciji sa impulsivnošću, odnosno nedostatkom samokontrole.

Sadizam

Sadista je osoba koja obožava da ponižava druge, ali i pokazuje veoma tendenciju ka okrutnom ponašanju prema ljudima. Ispoljava fizičko, psihičko i seksualno nasilje nad drugima kako bi demonstrirali svoju moć i kontrolu nad žrtvama, ili jednostavno da bi se zabavili.

Opsednutost samim sobom

Opsesija koja je sa novcem i statusom, priznanjima, diplomama i pozicijama sve strašnija.

Osvetoljubivost

Želja da naude drugim ljudima zbog realnih ili imaginarnih uvreda. Smišljaju najrazličitije osvete, od društvenih i finansijskih, do emocionalnih i fizičkih.