ŽELITE BESPREKORNO ČISTU KUĆU? Iskusne domaćice imaju nekoliko sjajnih saveta

Sigurno imate jednu prijateljicu, čija kuća je uvek besprekorno čista.

čišćenje
pixabay.com

Pitate se kako pored svih obaveza i aktivnosti koje ima u toku dana, postiže sve da vrati na svoje mesto i učini da se sve presijava i cakli. Vama s druge strane treba čitav vikend da nadoknadite sve što mora da se uradi po kući: od usisavanja i brisanja podova, do pranja posuđa, čišćenja kupatila, peglanja i slaganja garderobe. U čemu je njena tajna? Kako čak i kada joj nenajavljeni gosti dođu u posetu njena kuća blista?

Pred vama su male tajne svih onih čija kuća odiše svežinom i izgleda savršeno uredno u svakom trenutku.

Čišćenje u hodu

Dakle umesto da čekate da se nakupi gomila sudova da biste sve na kraju dana posle večere oprali, iskoristite vreme dok ste kraj šporeta i nadgledate kuvanje ručka da operete ono što se isprljalo za vreme doručka. Na ovaj način ćete utrošiti efektno vreme dok zapravo samo jednim okom motrite da vam supa ne iskupi, oslobađajući sudoperu prljavih sudova. Takođe ukoliko koristite mašinu za pranje sudova, stvar je još jednostavnija. Ne gomilajte iste na kuhinjski pult i u sudoperu, već ih odmah odlažite u mašinu.

Dnevno čišćenje

Naime, kako biste sebi omogućili da se vikendom i dogledno odmorite umesto da provedete 15h u čišćenju kuće, potrebno je da steknete dnevnu rutinu čišćenja. Svakog dana izaberite jednu oblast kojoj možete da se posvetite. Neka to danas budu prozori, sutra kupatilo, prekosutra police sa kojih ćete pokupiti prašinu itd. Na ovaj način sebi olakšavate i zasigurno doprinosite tome da je vaše okruženje čistije.

Deljenje poslova

Zašto biste sve vi radili ako u porodici ima još makar dvoje ili troje onih koji vas mogu odmeniti. Deca vam mogu biti od velike pomoći kada je iznošenje smeća u pitanju, ili pospremanje dečije sobe. Naravno za svaki uspešno obavljen zadatak, možete im dodeliti i male motivacione nagrade, iako će oni najveću satisfakciju pronaći u tome što su vam pomogli.

Muzika u toku rada

Istina je, čišćenje kuće nam većinom teško pada, međutim ako u pozadini pustite svoju omiljenu muziku, vreme će zasigurno lakše da prođe.

Završavanje svih neophodnih poslova pre odlaska u krevet

Pre odlaska u krevet pobrinite se da je sve čisto u kuhinji, da je obuća na svom mestu, da je smeće odneto u kantu, kao i da je trpezarija uredna. Na ovaj način probudićete se bez opterećujućih jutarnjih obaveza.