ŽELITE DA BUDETE “IN”, A NE ZNATE ŠTA SE NOSI? Saznajte kojih pet trendova NIKAD ne izlaze iz mode!

Šoping
K.rol2007 / photo on flickr

U moru raznih trendova koji dolaze i prolaze, postoji nekoliko njih koji nikada ne izlaze iz mode. U nastavku pogledajte s kojim vanvremenskim trendovima ne možete nikada pogrešiti!

 

1. Krojevi koji ističu žensku figuru

Francuski dizajner Kristijan Dior 1947. godine predstavio je svoju prvu kolekciju, kojoj je Karmel Snou, tadašnja glavna urednica magazina “Harper’s Bazaar”, dala naziv “New Look”.

Njegove pune suknje i strukirane jakne stvarale su prekrasnu ženstvenu siluetu i naglašavale obline, a u vreme dominacije “muškobanjastih” krojeva to je bio pomalo šokantan dizajn. Bez obzira na promene u svetu mode, ovaj trend postojano vlada zato što laska ženskoj figuri bez izuzetka.

2. Minimalizam

Pjeru Kardenu 1946. godine Kristijan Dior daje mesto krojača u svojoj modnoj kući. Mladi Karden takođe ima zasluge za revolucionarni “New Look”, ali u svojim samostalnim kolekcijama sve je oduševio potpuno drugačijim dizajnom.

Njegova odeća imala je vrlo jednostavne linije. Čisti, gotovo geometrijski krojevi u kombinaciji s uglavnom monohromatskom paletom boja označili su (privremeni) kraj modne raskoši i početak vladavine minimalizma.

Funkcionalnost tog modnog pravca najbolje je demonstrirala Odri Hepbern, pravi primer ljubiteljke strogih linija i jednostavnosti koja je uvek rezultirala maksimalnom elegancijom.

3. Životinjski uzorak

Istorijat životinjskog printa na odeći ne započinje lepom pričom. Tokom kolonizacije Evropljani su iz Azije i Afrike u svoje domovine počeli da donose kožu i krzno egzotičnih životinja poput leoparda, tigrova i zebri. Opčinjenost krznom dovela je do reprodukcije uzorka na razne materijale. Već spomenuti modni čarobnjak Dior među prvima je u dizajniranju svojih kreacija počeo da koristi životinjski print umesto pravog krzna.

Danas ponuda odevnih komada ili dodataka s ovim uzorkom u trgovinama komercijalnih modnih brendova uveliko zavisi od trenutnih trendova. Međutim, bez obzira na to, nikada nećete pogrešiti ako iz ormana izvadite staru maramu, jaknu ili košulju sa životinjskim uzorkom i njome nadopunite svoju odevnu kombinaciju.

Zapamtite samo da je kod ovog printa najvažnije ostati umeren i ne preterivati kako ne biste postigli potpuno suprotan efekat i potencijalno upečatljivo izdanje pretvorili u “kič”.

4. Krojevi u vojničkom stilu

Vojnički krojevi potpuna su suprotnost raskošnim ženstvenim krojevima, ali njihovo nošenje u sebi ima snažnu poruku emancipacije. Vojnički stil odevanja tradicionalno “pripada” muškarcima, a usvajanjem tog stila žene kao da govore: “Mi možemo sve što i vi.”

Strukirani sako ili dugi kaput vrlo strogog kroja, često naglašenih ramena i s istaknutim zlatnim ili srebrnim dugmićima pretvoriće svaku ženu u generalku spremnu za bitku protiv nejednakosti.

A post shared by Crafted Paris (@craftedparis) on

5. Cvetni uzorak

Majka priroda podarila je dizajnerima vanvremensku inspiraciju. Cvetni uzorak Evropljani su ukrali od Japanaca koji su svoja kimona često ukrašavali oslikavanjem ili vezenjem cvetnih oblika. U 15. veku Đenova je bila jedna od prvih centara proizvodnje raskošnog svilenog baršuna, koji je često bio obogaćen cvetnim uzorkom.

On će uvek biti simbol ženstvenosti i može se interpretirati na bezbroj načina pa se tako lako može prilagoditi svačijem ukusu.loading...