Želite da gledate ‘Igru prestola’ u bioskopu?! Imamo lepe vesti za vas

Holivudska industrija sve više razmišlja o prikazivanju pojedinih TV serija, ili barem nekih od njihovih najuspešnijih epizoda, u bioskopskim salama.

Kada se govori o „prelasku” serije na veliko platno, obično se misli o njihovoj adaptaciji u film, bilo da je reč o direktnom nastavku, kao u slučaju popularnog serijala „Seks i grad”, ili o sasvim novom projektu, u primeru „Oženih se vešticom”.

Ovog puta se, međutim, razmišlja o bukvalnom prelasku na veliki ekran, tj. o prikazivanju TV serija u bioskopu, i to ne u okviru nekog posebnog festivala, već u redovnom repertoaru.

Ideja, koja sve više nailazi na odobravanje u Holivudu, predviđa za početak prikazivanje početne ili završne epizode neke išcekivane ili popularne serije u multipleks salama.

Ova zanimljiva strategija potekla je 2013. od američkog reditelja Stivena Sodeberga prilikom emitovanja poslednje epizode kultne serije „Čista hemija” (Breaking Bad).

Reditelj filmova „Igraj svoju igru”, „Putevi droge” i „Erin Brokovič” je tada za list Empajer rekao da bi „bilo kul” spojiti dve poslednje epizode serije i prikazati ih u bioskopu.

– Ceo događaj bi mogao da bude unapred najavljen i reklamiran. Odziv bi sigurno bio veliki. To još niko nije uradio – objasnio je Sodeberg.

Godinu dana nakon ove izjave, magazin Varajeti ponovo pokreće debatu uz, ovog puta, učešće vlasnika bioskopskih dvorana.

Tim Vorner, generalni direktor Cinemarka, treće najveće mreže bioskopa u SAD-u, sa više od 330 sala i 4450 ekrana, smatra da bi gledanje „Igre prestola” na velikom platnu bio „izuzetan događaj i uzbudljivo iskustvo”.