ŽELITE DA IZAĐETE ZDRAVI IZ AVIONA? Ove stvari NIPOŠTO NEMOJTE RADITI!

Avion
Pixabay.com

Ako planirate putovanje do najsavršenijih detalja, onda ove savete ne smete propustiti.

 

Putovanje je, ma koliko lepo, dovoljno stresno samo po sebi, pa ne moramo još i da se razbolimo pride.

Eksperti i kabinsko osoblje otkrivaju gde se sve kriju bacili i kako da ostanete zdravi dok se nalazite u “čeličnoj ptici”.

Ne hodajte bosi

Kabinsko osoblje je doživelo da se na tepihe u avionima prosipa apsolutno sve – od hrane, preko telesnih izlučevina.
Često vidimo ljude koji bosi idu od svojih sedišta do toaleta i naježimo se, jer znamo da su podovi puni bacila – rekla je Linda Ferguson, koja već 24 godine radi kao stjuardesa, a prenosi “Reader’s Digest”.

Fergusonova apeluje na putnike da ne hodaju bosi i zbog toga što se često razbijaju i čaše u avionima, pa se desi da u tepisima ostanu komadići stakla.

 

Nemojte piti pića sa ledom

Studija iz 2004. godine dokazala je da je od 327 zaliha vode iz aviona, svega 15% prošlo sve testove zdravstvenih standarda. Od 2009. godine uvedena su nova pravila i standardi su promenjeni, pa većina aviona ne servira vodu iz slavine. Ipak, kockice leda koje dobijate u pićima pravljene su od te iste vode. Rezervoari za vodu u avionima često su stari i puni bakterija, pa vam avionsko osoblje preporučuje da ipak pijete flaširanu vodu i pića bez leda.

Nemojte sedeti sve vreme tokom leta

U avionu se borite sa povećanim rizikom od stvaranja proširenih vena u nogama. Najbolje je da povremeno ustanete i da makar stojite ili da malo prošetate po avionu. Takođe, pokušajte da izbegnete tesnu odeću, kako vam se ne bi pogoršala cirkulacija tokom leta. Lekari vam savetuju da, ukoliko ne možete da ustanete (na primer, ne možete da preskočite usnulog avionskog komšiju), pokušajte da radite vežbe u sedištu. Podižite naizmenično kolena do grudi i iskrećite se u sedištu u kukovima.

Nemojte nositi kontaktna sočiva

Ukoliko je to ikako moguće, pokušajte da nosite naočare za vid tokom leta. Vazduh u avionskoj kabini je suv i može vam iziritirati oči. Takođe, ukoliko ste u stanju da zaspite u avionu, spavanje sa sočivima, to znate, ume biti posebno iritantno.

Ne isključujte ventilaciju iznad sedišta

Ukoliko vam je hladno pametnije je da obučete nešto nego da isključite ventilaciju. Lekari čak savetuju da protok vazduha bude podešen na srednje ili čak na jako, kako bi se bacili u vazduhu oduvali od vas što pre.

Nemojte jesti hranu koja vam padne na stočić

Morate znati da se stočići u avionima ne sterilizuju između lekova, pa ukoliko ne nosite sa sobom dezinfikatore ili podmetač za sto, nemojte jesti mrvice koje padnu sa tanjira. Stočići se obično brišu jednom dnevno i to nakon poslednjeg leta, a stjuardese često vide ljude kako na njima presvlače bebe ili čak drže bose noge.

Ne koristite ćebad

Ne, ni ćebad ni jastuci koje vam nude u avionima nisu propisno oprani. Uz to su, naravno, idealna mesta za bacile, naročito ako uzmete u obzir da neretko ljudi u tu istu ćebad umotavaju bose noge ili kijaju.loading...