ŽELITE DA PUTUJETE, A NE ZNATE GDE? Možda baš zbog ovoga odlučite da posetite Španiju! (FOTO)

sevilja
pixabay.com

Španija je prepuna gradova koje bi barem jednom u životu trebalo da posetite. Međutim, ona nudi i prirodne lepote, ušuškane plaže, pa čak i izvanredne kulturne događaje.

 

Inače, Španija je najviše “profitirala” od turista koji su odlučili da zaobiđu putovanja na Bliskom istoku i određene delove Zapadne Evrope zbog bezbednosti. Svake druge godine “World Economic Forum” objavljuje izveštaj o “prijateljskim” zemljama za putovanja. Ove godine izveštaj zadire u kvalitete zbog kojih je neka destinacija primamljiva turistima, kao što su dobri higijenski uslovi, sigurnost, infrastruktura i prirodni resursi.

U skladu sa ovim parametrima, “World Economic Forum” rangirao je 136 svetskih zemalja, a drugi put zaredom Španija je “zasijala” na prvom mestu. Ova evropska zemlja dobila je prestižnu titulu zahvaljujući kombinaciji kulturnih i prirodnih kvaliteta, lake dostupnosti i jake turističke infrastrukture. (Ako želite da saznate koje su još najbezbednije zemlje za putovanja KLIKNITE OVDE)

I ne samo to, Španija je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, a u nastavku teksta pročitajte zbog čega je baš ova evropska zemlja omljena među turistima:

SUNCE – Spada među najsunčanije zemlje na svetu. To naročito važi za letovališta na Sredozemlju, gde u suncu možete da uživate 300 dana godišnje.

ČUDESNI GRADOVI – Madrid, Barselona, Valensija, Sevilja, Malaga, Bilbao… Svaki od njih nudi mnoštvo kulturnih dešavanja i zabave. Pored toga, Španija je aktuelna svetska hedonistička destinacija, poznata kako i po inovativnoj molekularnoj gastronomiji, ali i po tradicionalnim jelima.

 

KOMADIĆ AFRIKE – Španski grad Granada, zahvaljujući mavarskim uticajima, je pravi delić Afrike u Evropi. Slavna palata Alhambra danas je zbog svog značaja i lepote jedna od najposećenijih znamenitosti. Takođe, u Granadi se rodio i proslavljeni pesnik Federiko Garsija Lorka, pa tako možete zaviriti i u njegov muzej.

LEGENDE IZ SVETA UMETNOSTI – Muzej Salvadora Dalija u Figeresu mesto je koje morate posetiti, a ako volite Pikasa, u njegovoj rodnoj Malagi naći ćete muzej s više od 300 njegovih dela. S druge strane, ljubitelji arhitekture diviće se Gaudiju, čija je (još uvek) nedovršena katedrala Sagrada Familia u Barseloni jedan od simbola Katalonije.

PRELEPA PRIRODA – Pokrajine Asturija i Kantabrija nude savršene planine s kojih se brzo spuštate na još savršenije plaže.

HRANA – U Baskiji se nalazi veliki broj restorana s Mišelin zvezdicama (naročito u gradu San Sebastijan), ali gde god da ste u Španiji, uvek ćete moći nešto dobro da pojedete. Šunke su božanstvene, a sve popularniji su i tradicionalni španski sirevi. A tek vina…

GUGENHAJM MUZEJ – Muzej koji je projektovao jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice Frenk Geri nalazi se u Bilbau i važi za jedan od najboljih na svetu.

OSTRVSKI TURIZAM – Kanari, Baleari, Tenerifi, Ibica… Ostrva Španije nude uživanje u morskim radostima, ali i odličan provod.

 

RAZNI FESTIVALI – Najpoznatiji muzički festivali su Sonar i Primavera u Barseloni, ali je čuven i Tomatina, Festival paradajza, kao i trke s bikovima u Pamploni.

VOŽNJA NA DVA TOČKA – Svi zaljubljenici u biciklizam koji su bili na Majorci tvrde da je to najbolje mesto za vožnju bicikla na svetu. Teren je dovoljno raznovrsan da zadovolji i one koji vole vožnju asfaltom, ali i one koji vole brdski biciklizam.

Dakle, ukoliko se odlučite da posetite Španiju jedno je sigurno – NEĆETE POGREŠITI!