ŽELITE DA ZVUČITE PAMETNIJE? Saznajte koje REČI treba da IZBEGAVATE u razgovoru, a koje da OBAVEZNO KORISTITE!

Razgovor
Dnevno.rs/Kolaž

Vokabular kojim se koristite mnogo govori o vama i vašoj inteligenciji. Saznajte koje reči treba da izbacite iz rečnika, a koje pod hitno da uvedete!

 

ČAROBNIH SEDAM ZA BOLJI RAZGOVOR

Želite da vas ljudi shvataju ozbiljnije i više vas poštuju? Onda se poslužite jednostavnim trikom i počnite da u svakodnevnom govoru koristite sledećih 7 reči zbog kojih ćete zvučati pametnije i ozbiljnije!

1. Rezignirano

“Osećam se rezignirano” ili “Rezignirana sam prema tome” – znači da vam je svejedno, da ste od nečega odustali, da ste ravnodušni, da ste nekoga potpuno preboleli ili da prema nekome/nečemu nemate nikakva osećanja. Imenica rezignacija (iz latinskog re-signare, spustiti koplje i barjak na borbenom polju, predaja, povući svoj potpis) označava ljudski stav ili raspoloženje predaje iz beznađa.

2. Polemičan (polemika)

“Ovo je stvarno bio polemičan razgovor”, reći ćete kada ste vodili ili ste čuli da neko vodi razgovor u kom se iznose snažna mišljenja, stavovi i uverenja (često suprotstavljena, odnosno oprečna), u kom se mnogo raspravlja i u kom se jedna osoba bori protiv mišljenja druge osobe. Polemika može biti usmena i pismena, a njene karakteristike često su oštre i direktne izjave, preterivanje, ironije i sarkazmi.

3. Anomalija

“To je velika anomalija”, reći ćete za neku nepravilnost, za nešto što odstupa od standarda, pravila, očekivanja, norme. Reč anomalija u razgovoru možete koristiti mnogo češće nego što mislite – zar naša svakodnevica nije puna nepravilnosti, to jest anomalija?

 

4. Ezoteričan

“Ezoterija me nervira”, peva Hladno pivo u svojoj istoimenoj pesmi, ali nemojte da i vas nervira, već pridev nastao iz ove imenice hrabro koristite u svakodnevnom govoru. Pridev ezoteričan koristite kada s nekim raspravljate o temi koja je razumljiva uskom krugu ljudi. Ezoteričan znači unutrašnji, tajni, nerazumljiv za svakoga, učen, stručan. 

5. Preteča

Imenica preteča označava nešto što je bilo pre nečega. Na primer, možete reći “Tamjan je preteča parfemima jer su se žene, pre nego što je nastao parfem kakav poznajemo danas, mirisale koristeći tamjan”.

6. Litanija

“Morala sam da slušam celu njegovu litaniju” – reći ćete kada vam neko drži pridike, odnosno kada vam neko konstantno govori kako da živite svoj život. Litanija je sinonim za dugo i dosadno ponavljanje – gnjavljenje. 

7. Liminalno

Vreme u kojem ne znate šta da učinite, kada nemate jasnu ideju šta treba da napravite, naziva se liminalnim vremenom. “Treba li da promenim posao ili da ostanem na starom?”, “Da li treba da se preselitm ili da ostanem ovde?” –  kod svih tih rečenica možete reći da ste u liminalnom vremenu.

 

NE, NIKAKO!

“Ma apsolutno. To je neverovatno! Mislim ono…”

Da li je vaš svakodnevni rečnik pun ovih poštapalica? Savetujemo vam da ih više ne koristite jer ćete tako zvučati – pametnije. Evo kojih to sedam reči treba da izbacite iz svog vokabulara!

1. Ono

Jedne od najučestalijih poštapalica treba da se rešiti što pre. Probajte da izbrojite koliko puta je izgovorite u nekoliko minuta i ostaćete ‘zabezeknuti’. Koncentrišite se dok govorite i uskoro ćete prestati da upotrebljavate ovu zamenicu.

2. Bukvalno

Kada se nešto stvarno dogodilo nema potrebe da naglašavate da je to doslovno ili bukvalno. Mnogi ovu reč koriste u svom vokabularu misleći da ih čini pametnijim, ali njena upotreba govorniku zapravo ne čini dobro.

 

3. Apsolutno

Dodavanje ove reči u većini rečenica je suvišno. Nešto je ili važno ili nije. Apsolutno važno ne čini da je nešto više važno.

4. Stvarno

Ako želite nešto da naglasite izaberite neku drugu reč umesto “stvarno” koja se već toliko uvrežila u naš rečnik da je postala preterana. 

5. Neverovatno

Ovaj pridev koristi se za naglašavanje nečega što je vredno čuđenja, divljenja ili pak zgražavanja. Ipak, sudeći prema tome koliko je neki upotrebljavaju čini se da je sve postalo neverovatno.

6. Iskreno

Zar inače uglavnom govorite laži ako određene izjave prethodno morate da naglasite rečju “iskreno”? Upravo na taj način stručnjaci objašnjavaju čestu upotrebu ovog prideva.

7. Samo 

Ovaj veznik se često upotrebljava van svoje svrhe kao reč koja ‘popunjava’ rečenicu, ali zapravo ona rečenicu samo čini slabijom, a ne snažnijom.