Želite ravan stomak? Ove namirnice će vam pomoći u tome

Ukoliko želite da izbegnete neprijatne masne naslage oko struka i bokova, češće treba da jedete losos i orahe, kažu naučnici.

Naučnici u Švedskoj otkrili su da ljudi koji jedu više polinezasićenih masti imaju više mišića na telu, a manje masnoća. Njima su bogati losos i orasi, a takav način ishrane pomaže manjem nakupljanju naslaga oko struka.

Ovo je prva studija koja je konkretno dokazala da nezdrava hrana ne utiče samo na probleme s holesterolom, pa zato i srcem, već ima direktan uticaj na debljinu odnosno višak masti u telu.

Studija na švedskom univerzitetu Upsala pratila je 39 odraslih muškaraca i žena koji su imali normalnu težinu te su sedam nedelja jeli 750 kalorija više nego inače. Cilj je bio da u tom razdoblju postanu tri odsto teži od stanja na početku.

Polovina učesnika dobila je višak kalorija iz polinezasićenih masti odnosno suncokretovog ulja, a druga polovina iz zasićenih masnoća odnosno palminog ulja. Oba ulja sadrže istu količinu šećera, ugljenih hidrata, masti i proteina, a razlika jeu vrsti masnoće.

Porast telesne težine i raspodela masti u telu merena je pomoću MRI-ja na početku i kraju studije. Iako su svi dobili podjednako na težini, grupa koja je jela zasićene masnoće imala je više masti oko stomaka i jetre. Ista grupa razvijala je i manje mišića, a naučnici veruju da takav način ishrane utiče na razvoj dijabetesa i bolesti srca.loading...