Osnovni sistem video nadzora se sastoji od kamere, objektiva odnosno sočiva, i monitora. Sama kamera vam ne znači mnogo ukoliko ne možete da vidite šta se dešava na monitoru. Pored toga, ako ne planirate samo pregled trenutnih dešavanja putem monitora, već i skladištenje snimljenog video materijala, biće vam potreban i uređaj za snimanje odnosno DVR. Krenimo redom.

Neophodni elementi sistema za video nadzor i njihove karakteristike

Prvo pada odluka da li vam je video nadzor potreban za nadgledanje unutrašnjosti vašeg doma ili za njegovu okolinu. Pretpostavljamo da ste se već odlučili da li vam je potrebna jedna sigurnosna kamera, ili, pak, sistem od nekolika kamera (ovaj sistem može da broji i do približno 1.000 kamera po softveru).

Osim toga, u zavisnosti od vaših potreba morate obratiti pažnju na par ključnih osobina svake kamere – količinu svetlosti, minimalnu odnosno neophodnu rezoluciju i način povezivanja kamere i monitora.

Nivo svetlosti

Nivoi svetlosti se obično mere u luksima. Luks je merna jedinica koja predstavlja nivo osvetljenosti odnosno iluminacije nekog prostora. Jasno je da se nivoi osvetljenosti razlikuju u odnosu na to da li je u pitanju kancelarija ili je potreban nadzor dvorišta ili nekog drugog slabije osvetljenog prostora. Da ne biste bespotrebno zamarali sebe i petljali se u precizne proračune,imajte na umu da će kvalitetne kamere uspeti da naprave dobre snimke i sa 0.1 luksa. Sve ispod toga zahteva drugi tip kamere.

Noćni nadzor

Čak i kvalitetna kamera ne može uvek biti u stanju da obavlja adekvatan noćni nadzor. Da biste izbegli nejasne slike postarajte se da vaša kamera ima i Infrafed (IR) osvetljenje. Ono se obično nalazi na samoj kameri u vidu IR LED sijalica i omogućava noćni nadzor željenog prostora. Samo, nemojte se iznenaditi – kamera u boji se tokom noći prebacuje u monohromni mod odnosno crno-beli mod.

Rezolucija

Sledeća osobina na koju je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine je rezolucija sigurnosne kamere. Ona se izražava u pikselima. S njom je proračun jednostavniji: veći broj piksela – bolja rezolucija, odnosno jasnija slika. Međutim, danas je svakom korisniku lako dostupan skoro pa profesionalni, detektivski, video nadzor, koji vam omogućava zapažanje i najsitnijih detalja na kolima u pokretu– odaberite kameru od 5 megapiksela.

Senzori

Iako se u sigurnosnim kamerama koriste dve vrste senzora, ne biste trebali da se opterećujete ovom činjenicom jer svaki ima svoje prednosti i mane. CCD senzori stvaraju oštrije, jasnije, slike boljeg kvaliteta, dok kamere sa CMOS senzorima koriste manje struje i jeftinije ih je proizvesti. Međutim, zahvaljujući rapidnom razvoju tehnologije, CMOS kamere sustižu CCD kamere po pitanju kvaliteta slike.

Objektivi

Što se objektiva odnosno sočiva tiče,imajte na umu da će manja fokalna dužina sočiva doneti sa sobom šire polje vidljivosti, tačnije, videćete sliku većih dimenzija pod boljim uglom. Pod dimenzijama se misli na dužinu i širinu (odnosno visinu).

Žičane ili bežične kamere

Sledi izbor bežičnog ili povezivanja kamere i monitora putem kablova. Ukoliko se odlučite za bežično povezivanje nemojte zaboraviti da vam je i za ovu kameru ipak potrebna strujna utičnica. Iako postoje različite vrste napajanja, pa i kamere koje rade uz pomoć baterija, struja će vam osigurati kontinuiran dotok energije i nećete imati prekide u nadzoru u slučaju da se, na primer, baterija ispraznila.

Monitori

Kada je u pitanju izbor monitora,on uglavnom zavisi od vaših finansijskih mogućnosti. Možete birati profesionalni CCTV monitor, ili, što je uglavnom slučaj, neki od TV uređaja iz vašeg doma. Skoro svi televizori novijeg datuma priozvodnje imaju neophodne ulaze za odgovarajuće kablove koji se koriste pri povezivanju sistema video nadzora.

Funkcija snimanja kao primarni razlog nabavke video nadzora

Na kraju, većina ljudi se odlučuje za video nadzor ne zbog praćenja trenutne situacije nego zbog pravljenja video zapisa. Davno prevaziđeni VCR uređaji su zamenjeni DVR uređajima. Međutim, kućni snimači nisu kreirani za neprekidno dvadesetčetvoročasovno snimanje tokom cele godine. Ukoliko je ovakav tip nadzora vaš izbor i potreba, onda je neophodno da nabavite odvojenu, profesionalnu jedinicu koja je specijalno kreirana za višečasovno, kvalitetno snimanje. To su tzv. DVR uređaji.

Nekad je potrebna pokrivenost veće površine ili video nadzor iz različitih uglova. U tom slučaju će vam biti potrebno više kamera, a zajedno s njima i prekidač ili višejezgreni procesor, da bi bilo moguće smenjivanje prikaza sa svake kamere pojedinačno, ili da bi se prikazivale slike sa predviđenog broja kamera na jednom ekranu. Imajte na umu da se snima samo ono što je prikazano na monitoru.

Pored toga, moguća je upotreba DVR uređaja sa više kanala, odnosno snimanje prenosa više kamera. Međutim, uglavnom je za većinu domaćinstava dovoljan višejezgreni procesor sa jednokanalnim DVR uređajem.

Sigurnosne kamere su solucija broj jedan za svakog ko želi da poveća  bezbednost u svom domu ili dvorištu. Osim toga, one se sve češće postavljaju na raskrsnicama, auto putevima, u školama, vrtićima, tržnim centrima, na autobuskim stanicama, aerodromima,  i na raznim drugim javnim mestima, kako bi se povećala bezbednost stanovništva.

Olakšavajuća okolnost za privatne korisnike je činjenica da su sistemi video nadzora danas raznovrsni i lako dostupni najširem krugu potrošača.Ako i vi želite da vaš dom bude bezbednije mesto ispratite savete date u ovom tekstu kako biste odabrali video nadzor koji će najbolje odgovoriti vašim konkretim potrebama.loading...