Ispitujući oba pola u rasponu od 18 do 80 godina, tim stručnjaka analizirao je tokom 2016. godine više od 250.000 interakcija korisnika RSVP-a, najpouzdanijeg australijskog sajta za upoznavanje.

Vođa istraživanja Dr Stiven Vajt kaže da su on i njegov tim došli do zaključka da žene između 18 i 30 godina naglašavaju obrazovanje kao jedan od najvažnijih kriterijuma pri izboru partnera. 

U tim godinama, kako ističe Dr Vajt, žene traže saputnike koji su istog ili višeg nivoa obrazovanja.

– Evolucija je otkrila da su žene veoma selektivne po pitanju partnera u mnogim kulturama. Pokazalo se da koriste obrazovanje kao jedan od indikatora zato što se ono povezuje sa inteligencijom i društvenim statusom, a oba ova atributa su poželjna – objašnjava Dr Vajt.

Dok žene do tridesete godine imaju specifičnije i konkretnije stavke po pitanju željenog partnera, muškarci su manje izbirljivi do četrdesetih, nakon čega postaju zahtevniji od žena, otkrila je ova studija. 

– Prethodna istraživanja pokazala su slične ili veće preferencije žena prema obrazovanju potencijalnog partnera, ali naša ideja je bila da na skali između 18 i 80 godina pokažemo kako se ove preferencije menjaju tokom različitih perioda životnog ciklusa – ističe dr Vajt.

Ova studija realizovana je godinu dana nakon što su dr Vajt i njegov tim sproveli istraživanje iz oblasti sajberpsihologije i ponašanja na Internetu.

Na osnovu tog istraživanja utvrdili su da, uprkos razlikama u zahtevima muškaraca i žena, pri pronalaženju partnera na Internetu ljudi postaju manje izbirljivi, često zapostavljajući ranije uspostavljene kriterijume.