Žene su ovo oduvek želele da znaju: Šta to krije muški mozak?

Iako ih nazivaju jačim polom, njihov mozak funkcioniše kao i - ženski.

Emotivni su

Iako žene smatraju emotivnijim polom, dečaci su po rođenju osetljiviji od devojčica.

Odrasli muškarci takođe imaju emotivnije reakcije od žena, ali samo pre nego što postanu svesni svojih osećaja. Jednom kada se emocija osvesti, muškarci lako navlače ”poker face”.

Ranjiviji su na osećaj usamljenosti

Dok usamljenost negativno utiče na svačije zdravlje, stariji muškarci su posebno ranjivi. Zbog toga je život sa ženom posebno koristan za zdravlje muškarca. Muškarci u stabilnim vezama zdraviji su, žive duže i imaju uravnoteženiji nivo hormona, što smanjuje anksioznost.

Oni su vizuelna stvorenja

Muškarci snažno reaguju na vizuelne nadražaje, pa često umeju da potpuno zaborave na ženu ako je izvan njihovog vizuelnog polja.

Vole da znaju ‘ko je šef’

Nestabilna hijerarhija kod muškaraca izaziva anksioznost, dok s druge strane zapovedni lanac kakav se praktikuje npr. u vojsci, suzbija mušku agresivnost.

Trudnoća partnerke utiče na muški mozak

Muški mozak postaje posebno oprezan u mesecima pre nego što će postati otac. Kod budućih očeva testosteron opada što ih podstiče na očinsko i zaštitničko ponašanje.

Muškarci maštaju o venčanju

Žene žele da se udaju, a muškarci bi najradije lumpovali bez obveza – uobičajena je zabluda. Želja za menjanjem partnerki najčešće se događa kod muškaraca ispod 30, a nakon toga primarno su usredsređeni na osnivanje i napredovanje porodice.