ŽENE, uz pomoć ovih 10 saveta ćete UVEK imati volju za kuvanjem

Ubrzan tempo savremenog života, puno obaveza, hroničan nedostatak vremena i dostupnost “brze hrane” sve više utiču na manje provedenog vremena u kuhinji, retko kuvanje tokom radne nedelje i nezdraviju ishranu. Kako biste se što lakše izborili sa ovim pritiscima modernog doba, predstavljamo vam najbolje savete za olakšavanje kuvanja tokom radne nedelje.

1. Planiranje menija za celu nedelju ili čak za ceo mesec će vam znatno olakšati pripremanje obroka tokom nedelje, prvenstveno jer će nedeljna kupovina biti unapred isplanirana, kao i zbog uštede vremena kada svake večeri morate da razmišljate šta za sutra. Kako bi vam meni bio što pregledniji i dostupniji, a verovatno i zanimljiviji, možete da napravite table za meni sa karticama za recepte ili kalendar obroka. Koristite upadljive boje, oznake i druga pomagala za što bolji vizuelni efekat koji olakšava korišćenje.

2. Organizovana kupovina je izuzetno bitna za uštedu vremena, kao i za samo sprovođenje menija koji ste unapred isplanirali. Dostupnost namirnica će vam olakšati pripremu svakog obroka i podstaći vas da se prihvatite kecelje čak i onda kada vam možda nije do toga. Takođe je bitno da što bolje organizujete svoju ostavu, ormariće, frižider i zamrzivač kako biste dodatno olakšali sebi pripremu obroka.

3. Unapred pripremite namirnice preko vikenda kako bi vam kuvanje tokom nedelje što brže išlo. Pre skladištenja mesa u frižider ili zamrzivač, pripremite ga za svaki pojedinačni obrok odvajajući namenski količine, sečenjem šnicli, čišćenjem mesa i sl. Suhomesnate proizvode isecite pa onda skladištite u frižider kako ne biste gubili vreme na sečenje kada ste u žurbi. Povrće operite, skladištite ga u plastične činije pa zatim u frižider, što će vam uštedeti mnogo vremena prilikom kuvanja. Namirnice koje su vam potrebne za pripremanje obroka možete unapred da iseckate, izrendate, blanširate ili skuvate, pa zatim skladištite u kesama ili zatvorenim plastičnim činijama u frižider ili zamrzivač. Na ovom linku pogledajte šta možete, a šta ne možete da zamrzavate.

4. Koristite zamrznuto voće i povrće kao alternativu za sveže namirnice, jer su uvek dostupne, ne kvare se tako lako i duže traju, a zadržavaju najveći deo hranljivih vitamina i minerala.

5. Opremite se kuhinjskim aparatima poput secka, blendera i štapnog miksera.Oni će vam znatno olakšati pripremu obroka, jer nećete gubiti dragoceno vreme na ručno seckanje i pasiranje hrane.

6. Koristite prednosti savremene tehnologije za planiranje i izvođenje vašeg plana. Danas su vam dostupne različite aplikacije za organizovanje i planiranje menija, kao i unošenje recepata, kao što su Evernote (besplatno), MealBoard ($3.99) i PepperPlate (besplatno).

7. Budite dovitljivi, koristite ostatke hrane za pravljenje ručka za sledeći dan, ili spremite nešto interesantno od namirnica koje trenutno imate u kući. Ukoliko nemate ideju šta biste mogli da spremite od onoga što vam je trenutno u frižideru, pokušajte sa popularnim “Recipe Puppy” sajtom u koji ukucate dostupne sastojke i on vam da nekoliko predloga za ukusne recepte.

8. Obogatite svoj kuvar različitim brzim i ukusnim receptima. Mogućnosti su zaista brojne, od različitih namenskih kuvara, interneta i televizijskih emisija, sve do maminih i bakinih kuvara.

9. Pripremite unapred cele obroke kada imate vremena, kako biste imali spremnu rezervu za one dane kada nemate vremena ili volje za kuvanje i pripremanje. Moguće je unapred pripremiti jednostavnije obroke poput doručka, pa sve do složenih ručkova ili čak dezerta.

10. Koristite rasprodaje kako biste lakše organizovali svoj meni i pri tom uštedeli. Sada i kod nas različiti megamarketi organizuju rasprodaje i sniženja koja vam znatno mogu pomoći u uštedi na mesečnom nivou i usmeriti vaš meni kada ste u nedoumici oko planiranja.