ŽIVITE U MALOM STANU, A ŽELITE VELIKOG PSA? Ove rase su idealne za skučene prostore!

Mastif
Pixabay.com

Veliki psi nepravedno imaju reputaciju kućnih ljubimaca neprikladnih za male stanove, pa i za stanove uopšte.

 

Istina je zapravo da se neke velike rase odlično prilagođavaju životu u stanu zbog svoje opuštene i mirne naravi te im nije problem da polovinu dana provedete izležavajući se u svom kutku, a uz to i manje laju od malih pasa.

Saznajte kojih će to 10 velikih pasmina biti sasvim zadovoljno životom i u malom stanu – naravno, uz redovne šetnje!

1. Mastif

Nemojte da vas zavara veličina ovog veličanstvenog psa – mastif je po prirodi miran i opušten i ne morate se bojati da će trčati po stanu i praviti štetu. Dovoljne su mu kraće šetnje jer se prilično brzo umori, a tokom šetnje hodaće umerenom brzinom. Imajte na umu da su štenci mastifa, kao uostalom i svi štenci, aktivni i nestašni, ali kako rastu, postaju mirniji i staloženiji. 

 

2. Doga

Možda zvuči neverojatno, ali je istinito – div među psima idealan je sustanar. Kada saznate istoriju ovog psa, biće vam jasno i zašto: doga je zapravo uzgojena da bi sedela pored kraljevog prestola i svojom veličinom izazivala strah. Ali, reč je o rasi izuzetno blagog karaktera. Redovne lagane šetnje su joj dovoljna fizička aktivnost, a pošto se vrati iz šetnje, zadovoljno će leškariti i odmarati, po mogućnosti pored vas – pa i onda ako joj samo glava stane u vaše krilo. 

3. Rodezijski gonič

Uz dovoljno šetnje i igre, odrasli rodezijski gonič bit će potpuno sretan i zadovoljan životom u stanu. Međutim, štenci mogu biti vrlo nestašni te sa svojim zubima oštrima poput britvice i vođeni željom za žvakanjem, mogu napraviti dosta štete. Štenetu rodezijskog vodiča zbog toga je nerijetko potrebna dresura te česti nadzor.

4. Hrt

Hrtovi su poznati po munjevitom trčanju, ali reč je o pasmini koja zapravo više voli da se odmarati i lenčari nego da trči. Šta više, hrtovi su jedni od najvećih lenjivaca kad je reč o psima, a mnogi kažu da je živeti s hrtom isto kao živeti s divovskom mačkom. Ovaj elegantni gorostas jednostavno obožava da se izležava na kauču, a odličan je sustanar i zato što veoma retko laje. Jednako će uživati u dugim šetnjama i trčanju sa svojim vlasnikom, kao i u kraćim šetnjama i pokojem otrčanom krugu u parku.

5. Irski vučji hrt

Ovaj senzitivan, dražestan i miran pas zauzeće dosta prostora u malom stanu, ali kada se naviknete na to da ga često morate preskakati, shvatićete koliko je irski vučji hrt nežan i tih sustanar. Štence je obično lako dresirati pa treba da ih vodite u lagane šetnje da bi se zaštitio njihov mišićno-koštani sistem u razvoju (za štence se ne preporučuje skakanje po stepenicama!).

6. Američki stafordski terijer 

Ovu rasu lako je dresirati, a poznata je po čvrstoj povezanosti s vlasnikom. Američki stafordski terijer poznat je po tome da se odlično slaže s ljudima, a malo manje s drugim psima zbog čega ga je potrebno trenirati. Sve dok dobija dovoljno fizičke aktivnosti, život i u malom stanu činiće ga ispunjenim i sretnim. 

7. Šar-pej

 

Pripadnici ove dražesne pasmine koja potiče iz Kine nadaleko su poznati po sklonosti da se vežu za jednu osobu, što je odlično ako živite sami. Uz to, šar-pej je mirnog temperamenta i potrebna mu je umerena fizička aktivnost (tri kratke šetnje dnevno). Samo zapamtite da je vrlo osetljiv na vrućinu i većinu vremena mora biti u rashlađenom, odnosno – u prostoru ugodne temperature. 

8. Bokser

Želite li većeg psa, idealnog za porodicu i za mali stan, sigurno nećete pogrešiti ako izaberete boksera. Ovaj prijateljski raspoložen i veseli slatkiš poznat je po svojoj sposobnosti da može da oraspoloži vlasnika u svakoj situaciji. Bokser obožava ljude i od prostranog mesta za život važnije mu je da ima vlasnika koji zna da mu uzvrati ljubav. Ipak, bokseru će verojatno trebati trening poslušnosti kako bi se ublažila njegova urođena vrckavost, a treba mu osigurati i dovoljno fizičke aktivnosti svaki dan. 

9. Zlatni retriver

Jedna od najpopularnijih rasa na svetu. Zlatni retriver je odan, nežan i vrlo inteligentan pas koji se ujedno i vrlo lako prilagođava, zbog čega mu život u malom stanu neće biti nikakav problem. Duga dlaka zahteva redovno četkanje, ali malo je to posla u poređenju s velikom srećom koju ovaj lepotan donosi.

10. Portugalski vodeni pas

Najpoznatiji portugalski vodeni pas na svetu bez sumnje je Bo Obama, ljubimac bivšeg američkog predsednika Baraka Obame. Nekada je ovaj šarmantni kudravac bio pratnja ribarima i pomagao im je u ribolovu, a danas je jako poželjan kućni ljubimac. Uprkos dužoj dlaci ne linja se mnogo, a njegova je vrlina i to što se lako prilagođava raznim životnim situacijama, pa tako i životu u stanu, ali važno je osigurati mu dovoljno kretanja i aktivnosti.