Najbolja voda na svetu je ona iz ledenih santi. Barem tako kažu stanovnici male zajednice na smrznutom severu kanadske provincije Nanavut.

–Neki ljudi ovde koriste samo led sa santi za vodu. Barem njih imamo u izobilju.Ponekad brodovi ne mogu proći kroz naš kanal zbog količine odlomljenog leda– priča za BBC Alen Kunelisi, jedan od najstarijih stanovnika Kukikukitarjuaka (Qikiqtarjuaqa).

To je mala  zajednica od nekih šestotinak stanovnika, ali zanimljivo je da su zabeležili porast broja stanovnika od popisa iz 2011. godine. Svake godine odvoje dve nedelje tokom božićnih i novogodišnjih praznika za proslave, a posebno za prihvat posetilaca. Nekada su u blizini imali i sistem radara kojima su Amerikanci hteli da detektuju sovjetske avione naoružane nuklearnim bombama i tako zaustave mogući napad preko Severnog pola.

Danas je to znatno mirnije okruženje i jednom godišnje pešače oko 90 kilometara do davno napuštene ribarske stanice u zanimljivu svrhu. Naime, šetnja je namenjena podizanju svesti o samoubistvu i podstiče bolje odnose među zajednicom.

Alan kaže da velike ledene sante mogu biti doista zastrašujuće, a posebno kad se raspadaju. –Verujem da je to zbog klimatskih promena. Nekad davno se nisu toliko raspadale, sad je to normalna pojava– kaže Alen. Uzimanje leda sa santi važna je tradicija , a posebno uživaju u kuvanju čaja sa kristalno čistom vodom otopljenog leda.

Neka voda sa kopna potamni, nekada ima okus po metalu, a toga nema sa vodom iz santi. Zbog toga je čaj tako ukusan– priča on.

Pogledajte VIDEO:loading...