ŽIVOT KROZ RUŽIČASTE NAOČARE: Nuspojave zaljubljivanja koje i te kako utiču na vaš organizam

Kada smo zaljubljeni sve vidimo drugačije, mnogo lepše nego što zaista jeste i čini nam se da možemo da dotaknemo sreću rukama. Ipak, do sada ste uočili da ima propratnih efekata zaljubljivanja i da nas oni nekada mogu povrediti. Sada ćemo videti šta se sve dešava kada “stavimo ružičaste naočare”.

Ljubav
Pixabay.com

Niko ne prolazi netaknut kada je ljubav u pitanju, na dobar ili loš način. Može se desiti da budete srećno zaljubljeni ili nesrećno, ukoliko je neuzvraćena ljubav u pitanju. Zaljubljivanje je uragan emocija i promena u organizmu, koji ne može da se kontroliše. Da li znate koji su sekundarni efekti zaljubljivanja i kako ono utiče na nas?

Manjak koncentracije

Počnimo sa jednom u nizu stvari, koje prate zaljubljivanje. U pitanju je ne tako pozitivan efekat, a to je gubitak koncentracije. Odjednom se nalazite u situaciji da ne možete da se koncentrišete ni na šta, ni na posao, ni na školu, ni na bilo koju drugu obavezu. Čini se kao da neka nadljudska snaga odvlači vaše misli ka samo jednoj osobi.

Ljubavna euforija

Jedan od pozitivnih efekata jeste euforija. Osećate se pokretljivije, živahnije, sa više energije, elana i ulazite u stanje slično onom koji izaziva droga. Iako možda ostajete duže budni, ništa vam ne pada teško. Delujete nezaustavljivo i neumorno.

Ljubav zaslepljuje

Da. Kada kažu da ljubav zaslepljuje, mora biti da ima razloga za to. Zaljubljivanje stvara neki vid iluzije, poput iskrivljenog ogledala, u kome svet nije realan. Da li je to pozitivna stvar? Nećemo ulaziti u debate. Svakako se, pre ili kasnije, ovo ogledalo lomi i ponovo se dobija uvid u realnost. Najčešće bivamo veoma iznenađeni.

Ljubav menja srčani ritam

Iako je mozak taj od kog kreće inicijativa za lučenje hormona koji proizvode osećaj zaljubljenosti, srce je to koje se povezuje s ljubavlju. Kada bolje razmislite, ima smisla. Srčani rad se menja kada smo zaljubljeni. Ono što je zanimljivo jeste da se srčani ritam usklađuje kod partnera. Niste primetili da vam srce kuca istom brzinom kao i vašem partneru? Ljubav je predivna!

Zaljubljivanje ublažava bol

Sačuvajte ibuprofen za period nakon što vam spadnu ružičaste naočare, jer dok ste zaljubljeni ne osećate nikakvu vrstu bola. Razlog leži u tome što se prilikom zaljubljivanja aktivira regija u mozgu zadužena za bol.

Ljubav daje hrabrost

Ljubav čini da ceo svet vidimo drugačije, pa i sebe same. Kada se zaljubimo, imamo više hrabrosti, sve nam se čini u redu, usuđujemo se da uradimo bilo šta i to je fantastično. Iskoristite dok traje ovaj period euforije. Ipak, budite oprezni kada donosite važne odluke. Bolje je da njih ostavite za period nakon zaljubljenosti, kako se ne biste kasnije kajali.

Zaljubljenost podiže samopouzdanje

Naš omiljeni propratni efekat zaljubljivanja jeste porast samopouzdanja. Kada se zaljubimo delujemo snažnije, spretnije, interesantnije, atraktivnije i kao da vredimo više. Potrudite se da zadržite sve ove osećaje čak i kada prođe faza zaljubljenosti.