Koliko često treba čistiti toalet, menjati posteljinu, koliko često čistiti kozmetičku torbicu… Evo odgovora na sva ova pitanja.

 

Ukoliko ne čistite redovno ove stvari, na njima se sakupljaju bakterije, a to može da vam ugrozi zdravlje. Sa druge strane, to možete da izbegnete ako redovno čistite.

Toalet

Toalet ima reputaciju prljavog, ali u proseku WC šolja ima oko 50 bakterija na 6,5 kvadratnih centimetara, što i nije tako mnogo ako uzmemo u obzir da se na podlogama za sečenje hrane nalazi daleko više bakterija. To, naravno, ne znači da ne treba da čistite toalet. Trebalo bi svakog dana da očistite unutrašnjost WC šolje, a jednom nedeljno bi trebalo da očistite celo kupatilo.

Posteljina

Posteljinu bi trebalo da menjate na nedelju dana, najviše dve, zato što se na njoj zato vreme nakupe milioni kožnih ćelija, zajedno sa prirodnim mastima kože i znojem. Zato posteljina postaje idealna za sakupljanje grinja, ali to ćete rešiti redovnim pranjem.

Dušek

S obzirom na to da dušek ne možete da operete, morate da ga promenite s vremena na vreme. Dušeci su idealna podloga za grinje zbog bakterija i mrtvih ćelija kože. Zbog toga ne bi trebalo da koristite isti dušek duže od devet godina.

Frižider

Prosečan frizižer ima oko 759 puta više neškodljivih bakterija nego što bi trebalo. Pokrijte svu svežu hranu pre nego što je stavite u frižider i bacite sve čemu je istekao rok. Kada je reč o čišćenju, unutrašnjost bi trebalo čistiti svakih tri do šest meseci jer bi u suprotnom bakterije mogle da pređu na hranu.

Mobilni telefon

Studije su pokazale da se na mobilnom telefonu nalazi deset puta više bakterije nego na WC šolji. Redovno čistite telefon antibakterijskim sredstvom, da bakterije ne bi prešle na ruke, lice…

Kuhinjske krpe i sunđeri

Na ovim “alatima” za čišćenje nalazi se između milion i deset miliona bakterija na šest kvadratnih centimetara. Zato bi trebalo često da ih perete, najbolje je da ih jednom nedeljno operete u veš mašini na 60 stepeni Celzijusovih ili da ih zamenite novim krpama.