ZLATNO PRAVILO NOŠENJA SAKOA: Nikada, ali baš nikada NE ZAKOPČAVAJTE donje dugme a evo i zašto

sako
pixabay

Najveća modna greška koju muškarac može da napravi je da zakopča svu dugmad na sakou.

 

Kad nosite odelo, uvek ostavite donje dugme otkopčano – jer ćete se u protivnom ogrešiti o najvažnije muško modno pravilo, ističu stručnjaci. Ako imate sako sa tri dugmeta, ponekad možete zakopčati gornje dugme, ono u sredini uvek, ali nikada se ne sme kopčati ono donje, piše Business Insider.

Većina današnjih odela ima samo dva dugmeta, pa u tom slučaju treba zakopčati samo gornje dugme, a donje ostaviti otkopčano.

Ako odelo nosite otkopčano ostavljate neformalan utisak i to je uobičajeno za takve prilike. Kada se svi dugmići zakopčaju to ne izgleda dobro i ne preporučuje se nikada. Pre sedanja, preporučuje se otkopčavanje dugmadi na sakou jer ćete inače izgledati kruto i izgužvano. Naravno, kada ustanete opet ih možete zakopčati.

 

Zašto se ne kopča?

Priča o tome kako je došlo do toga da se donje dugme ne kopča potiče iz 1900-ih i doba britanskog kralja Edvarda. Naime, tada su se nosila odela s dvostrukim kopčanjem i tradicionalna jahaća odela s prslukom. Muškarci su tada otkopčavali poslednje dugme, kako bi im jahanje bilo udobnije.

Kad se pojavilo prvo odelo s jednostrukim kopčanjem, kralj Edvard je zaključio da izgleda loše kad su svi dugmći zakopčani. Osim toga, on je navodno imao izraženiji stomak, pa je ostavljanja dugmadi otkopčanim imalo i svoje praktične razloge.