ZMIJA KAO KUĆNI LJUBIMAC: Ludost ili savršen izbor?

Izbor kućnog ljubimca se, u većini slučajeva, svede na druželjubivije životinijce poput psa, mačke, papagaja ili hrčka. Tu su i one mirnije koje zahtevaju vrlo malo vremena za brigu kao što su ribice i kornjače.

Zmija
Pixabay.com

Međutim, kada pročitamo naslov vrlo brzo usledi poznat izraz na licu koji stvara zbunejnost i čuđenje. Ali isto tako nam budi intrigu u čiju tematiku želimo dublje ući. Istina je da reč zmija i kućni ljubimac, u ovom kontekstu, ne idu zajedno. Ali, ne znači da ne mogu.

Šta karakteriše ovog gmizavca, šta je sve potrebno kako bi stvorili pogodne uslove za gajenje zmije i da li je pravi izbor da je uvrstite kao novog člana porodice, saznajte u daljem tekstu.

Uslovi za gajenje zmije – kako stvoriti pogodno stanište?

Zmija spada u hladnokrvne životinje. Kada spomenemo hladnokrvnost vaša misao odmah trči na sliku njenih čeljusti i ugriza. Ovde se radi o poikilotermičnim (hladnokrvnim) životinjama. To su životinje koje nemaju telesnu temperaturu, već se ista prilagođava okolini.

Zato, ukoliko bi se odabrali za ovakvog kućnog ljubimca, bitno je da se stvore pogodni uslovi za gajenje. To ne znači da od svoje sobe treba da napravite džunglu. Dovoljna je jedna osrednja stalkena “kutija”, par sijalica i UV lampica. Ta staklena “kutija” se naziva terarijum.

Uloga terarijuma, zajedno sa UV lampama i ostalom rasvetom, je da održava odgovarajuću temperaturu i vlažnost vazduha i tako joj obezbedi uslove neophodne za život. Za nešto više informacija, kao što su oprema za terarijum i saveti za održavanje terarijuma, možete potražiti na Bubi Pet Shop.

Kako ovaj gmizavac ne bi osetio tužnu nostalgiju za svojim prirodnim staništem, terarijum se može dekorisati. Možete mu obezbediti neko granje da može da se penje, ili neki pesak, kamenčiće ili manji panj kako bi se krio, jer ove životinje ne vole da se mnogo pokazuju.  A ako baš ne želite da se oseća usamljenim dok ste vi na poslu, dodajte mu druga.

Kakva je ishrana kod gmizavca ove vrste?

Zmije presvlače kožu i po nekoliko puta godišnje i time se rešavaju parazita koji su se nakupili. A kako bi dobila novi i zdraviji sloj kože prvo joj mi moramo obezbediti adekvatan režim ishrane.

Režim ishrane nije bitan samo kod ljudi. Hranu koju biramo životinjama, u ovom slučaju zmiji, je od velike važnosti jer od toga zavisi njen rast i razvoj. Opšte poznato je da se zmije hrane glodarima. Glodari kao što su pacovi i miševi su sasvim dovoljni, jer ona preko njih dobija dovoljno nutritijenata a iz njihove krvi sebi obezbeđuje dovoljnu količinu hidratacije. Zato je bitno koliku količinu hrane joj dajete i kako je raspoređujete u toku dana.

Doziranje hrane

Kada su zmije male one se češće hrane. To znači da ćete je hraniti na svaka 2, 3 dana i to uglavnom bebama miševa. Ukoliko ste ljubitelj tih malih belih čupavca, a ipak se opredelite za ovog ljubimca, savetujemo da ih ne hranite vi. Nego, potplatite brata ili sestru i gotov posao.

Preporuka je da se miševi i pacovi ne daju zmiji dok su živi, jer njihove oštre kandžice i zubi mogu da je povrede. Zato, pre nego što krenete sa hranjenjem zmije prvo proverite da li plen i dalje diše. Ove glodare možete nabaviti i zamrznute koje, pre nego što joj date, ostavite da se odmrznu.

Imajte u obzir da količinom hrane određujete veličinu zmije. Kako zmija raste, tako joj povećavate razmak između obroka dok na kraju ne dođete do toga da se hrani na svakih 10 dana. Uz rast zmije korigujete i veličinu njene hrane. Znači da joj, kad poraste, možete davati odrasle miševe pa čak i manje pacove.

Koja vrsta zmije je najpogdnija za početnike?

Ne vodite se rečenicom ‘zmija ko zmija’. Svaka zmija pripada nekoj svojoj grupi sa razlogom. Isto kao kada bi ste otišli u pet shop da uzmete ptičicu i kažete svejedno. Ptica ko ptica, samo da ima krila. Postoji velika razlika između papagaja sa kojim možete ćaskati i zebe koje su jedva čujne. Ovo važi i za zmije.

Kad je u pitanju izbor vrlo je bitno da napomenemo da se ne radi o kobrama, i zvečarkama. Znači velike, opasne i otrvone zmije nisu deo ove liste, a svakako su kod nas u zemlji zabranjene. Ovde se radi o zmijama koje su uglavnom mirne i brzo se naviknu na dodir, odnosno vaše ruke.

Kukuruzni smuk i loptasti piton su dva najbolja odabira za početnike. To su zmije srednje veličine čiji se rast kreće između 1. 2m i 1. 6m. Obe imaju spektar šara sačinjen od 3, 4 boje i važe za jedne od najpitomihij vsti. Za obe se vodi da su noćne životinje. Ne neće vam se ušuškati u krevet i praviti vam društvo, već važe za vrste koje se noću kreću po terarijumu tražeći hranu.

Ponašanje zmije u prisustvu ljudi – agresivno ili pitomo?

Ukoliko ste se nadali da ćete moći da se šepurite po kraju, pokazujući svog ljubimca, bićemo prvi koji će vam obrisati tu zamisao. Iako ove vrste služe kao izuzetno pitome i nežne naravi, imajte na umu da ova životinja nije ni pas ni mačka. Stoga treba voditi računa kako sa njom postupate.

Njihovo ponašanje iziskuje mir i stabilnost, zato je bitno stvoriti joj mirno okruženje bez prevelike buke. Nisu agresivne i često umeju da se sklupčaju i sakriju glavu.

Poznato je da one ne vole mnogo da se ‘maze’. Prečesti kontakt zmiju dovodi do uznemirenosti. Zato je bitno da se taj kontakt svede na miinimum.

Umereni kontakt svaki dan

Najpoželjnije je posvetiti joj 5 do 10 minuta svog vremena, svaki dan. Što znači, vi ćete za to vreme nežno da je držite u rukama i pustiti je da vam se mota oko ruku kako bi vas zapamtila. Tako bi se, vremenom, ona navikla na vas i vi na nju.

Ukoliko ste dirali njenu hranu ili neko drugo meso, dobro operite ruke, jer zmija može pomisliti da je neki plen u pitanju pa vas može ugristi. Ali i ako se to desi, nije ništa strašno, jer one imaju dosta sitnih zubića koji su raspoređeni celom dužinom čeljusti pa će ugriz biti više neprijatan nego bolan.

Mnogima od vas, na samu pomisao zmije, struji jeza celim telom. A još više na pomisao da je imate kao kućnog ljubimca. Zato se nadamo se da smo vam ovim tekstom rešili neke neodumice, pa malo vam i umanjili strah. Jer, kad prvi put uzmete zmiju u ruke shvatićete da je to jedna jako pametna životinja koja se jako brzo vezuje za vlasnika. I tako vam pruža jedno novo, malo neobično, iskustvo i društvo.