ZNAK OZBILJNOSTI I STABILNOSTI: Žene ne mogu odoleti muškarcima sa ovakvim imidžom

Brada je u poslednjih par godina postala deo obaveznog imidža muškarca.

Pixabay

Gotovo da nema pripadnika jačeg pola koji nije bar probao da pusti bradu i vidi kako će to da promeni njegov izgled, ali i utiče na ženske poglede i reakciju žena. 

Brada na muškom licu deluje izuzetno muževno, a istraživanja pokazuju da žene prilikom traženja partnera više privlače muškarci koji imaju bradu, od onih koji je nemaju.

Istraživanje je sproveo doktor Dikson, psiholog sa Univerzitea u Kvinslendu, na uzorku od oko 8.500 žena, od kojih je tražio da ocenjuju slike muškaraca po tome koliko ih smatraju atraktivnim, i da li ih smatraju osobama za kratkoročan ili dugotrajan odnos.

Većina žena ocenila je muškarce sa bradom atraktivnijim i boljim izborom za dugu vezu, dok su muškarci sa kraćom bradom, ili bez nje, ispitanicama bili privlačni samo za afere ili kratke veze.

Razlog tome je, kako tvrde rezultati istraživanja, to što žene prirodno više privlače karakteristike koje odaju muževnost. Drugim rečima, takav izgled ženama odaje utisak zrelosti. Takođe na osnovu rezultata studije, žene se uz takve muškarce osećaju sigurnije. Imaju osećaj da pored sebe imaju nekoga ko je snažan i ko može da ih zaštiti.

Osim brade, karakteristike koje muškarca fizički čine privlačnim su i dubok glas i naglašena vilica, što su takođe dva pokazatelja visokog nivoa testosterona kod muškaraca, koji žene očigledno vole.