ZNANJE KOJE ĆE VAM ZATREBATI: Načini na koje možete doći do aerodroma kada ste u drugoj zemlji

Sve je spremno za putovanje – koferi, novac, dokumenta, avionske karte. Znate gde ćete ići, šta ćete obići na željenoj destinaciji i šta ćete probati od lokalnih specijaliteta hrane. Ali da li ste razmišljali o tome šta će biti vaš prevoz do aerodroma?

aerodrom
Pixabay.com

To može biti lakše kada putujete od svoje kuće ka aerodromu pa vas može do istog dovesti neko od rođaka i prijatelja. Ali šta kada ste u drugoj zemlji? Informisati se na vreme – pre puta ili se dobro raspitati kada stignete na željenu destinaciju o tome.

Zašto je prevoz do aerodroma važna stavka?

Odogovor bi bio da je to veoma važno jer sigurno ne želite da propustite let koji ste mesecima unapred zakazali zbog neorganizovanosti oko prevoza do aerodroma. Jeste lepo uživati u svim čarima putovanja, ali treba biti i odgovoran i organizovan kako bi sve bilo savršeno. Nema svaka država isti model saobraćajnih usluga, te je potrebno da se u svakoj pojedinačnoj zemlji o tome informišete. Ako ne uspete da to uradite od svoje kuće putem ineterneta, neka to bude jedna od glavnih stvari o kojima ćete se raspitati nakon što sletite.

Univerzalnost taksija

Iako se ne može govoriti o modelima prevoza do aerodroma koji su univerzalni, ovaj je možda najpribližnjiji tome. Taksisti postoje u svim zemljama koje su dobro razvijene, ali i onima ispod prosečnog nivoa razvijenosti. Njegov način funkcionisanja može se razlikovati ali je suština ista. Pozivom na određeni broj telefona doći će vozilo sa oznakom ,,taxi“ koje će vas odvesti na željenu lokaciju, a vi ćete platiti tu uslugu u donosu na cenu po pređenom kilometru. Ipak, kao i svuda postolje oni ,,divlji“ taksisti koji nisu registrovani i koji vam mogu uzeti više novca za usluga koja toliko ne vredi. Zato, raspitajte se na vreme i osigurajte sebi sigurnost.

Trasfer do aerodroma

Ako često putujete avionom, sigurno ste primetili u čekaonicama vozače koji drže tablu sa nečijim imenom ispisanim na njoj. Oni zapravo čekaju putnika koji je naručio tu uslugu. Da li je ovo ipak karakteristika vezana za poslovna putovanja ili je mogu naručiti i drugi putnici? I da li je moguće isto organizovati i kasnije kada je potrebno doći od mesta smeštaja do avio piste? Najpribižniji opis bi bio sistem rent a car  – a, ali i ovo zavisi od zemlje do zemlje. Vrlo jednostavno se možete u čekaonici raspitati o ovome, ili ako primetite nekog čoveka za natpisom, da direktno od njega dobijete potrebnu infromaciju.

Tradicionalni gradski javni prevoz

Ono što će sigurno svako mesto gde odete imati, jeste javni prevoz – autobusom, trajmvajem ili upotreba metroa. U dobro uređenim zemljama i razvijenim gradskim saobraćajnicama ovo bi trbalo da predstavlja lakoću kada je prevoz do aerodroma u pitanju. Na internetu i stanicama pored aerodroma možete naći obaveštenja o tome koji tuda prolazi i u koje vreme.

Naravno, gde god da odete, značajno vam može biti poznavanje jezika koji se tu govori, ili bar engleskog jezika koji je jedan od najrasprostanjenijih, kako biste se lakše raspitali, snašli i organizovali prevoz do aerdroma.