Znate li ko je pravi ‘Skočko’ iz legendarne Slagalice? (FOTO)

Nema građanina Srbije koji makar jednom nije pogledao kviz “Slagalica” i isprobao svoju dosetljivost. Međutim, retko ko zna zašto “Skočko” nosi naočare, koja je bila prva asocijacija, kako je kviz nastao... Nikola Nešković je pre 21 godinu dobio zadatak da napravi kviz, jer je u tome imao veliko iskustvo. Prvo je zamislio muzičku “Slagalicu”, ali to je bilo tehnički teško izvodljivo.

Oformljena je ekipa koja je realizovala kviz. Hteli smo da u studiju imamo veliko stepenište, pa da koračanje bude praćeno muzikom, ali to je tada bilo jako teško napraviti. Pre “Slagalice” nijedna emisija na RTS-u nije bila urađena s kompjuterima. Mi smo prvi počeli s tri računara – kaže Nešković.

“Cela država” smišljala pitanja

U stvaranju “Slagalice” počeli su da učestvuju i gledaoci – slali su pisma u kojima su ukazivali na greške, davali sugestije i smišljali nove igre. Predlozi su stizali u velikom broju. “Čak su i neki profesori počeli da vode časove kao asocijacije. Hteli su i Grci da “Slagalicu” uvedu u svoj TV program, ali nisu mogli da organizuju ekipu koja bi to pripremala”, ponosan je Nešković.
Dizajner Luka Spajić je nacrtao “skočka”, koji je trebalo da se pomera, ali nije bilo tehničkih mogućnosti za to.

– Nacrtao mu je naočare jer ja nosim naočare, tako da je u Skočka ugrađen i moj lik – kroz osmeh priča Nešković, i dodaje da je od detinjstva smišljao igre i rebuse, pa su ga zvali Sveznalica.

Tako je kviz “Slagalica” prvi put emitovan 22. novembra 1993, u 18.30 sati. Oktobra te godine testirano je 2.000 igrača, a već u aprilu 1994. testove je radilo čak 6.000 ljudi. Popularnost je rasla vrtoglavom brzinom.

– Imali su set od 100 pitanja i sat vremena da sve reše – objašnjava Nešković kako su izgledala prva testiranja.

Igre su do danas često bile menjane, u početku su bile igre “slagalica”, “klin”, “asocijacije”, “rebus”, “brojevi”, “dopuni me”, pa je do 2003. kroz emisiju “prošlo” čak 30 igara.

– Prva probna asocijacija imala je konačno rešenje – Beograd. Slagalica svakako nije igra znanja, već je pitanje zabave, dosetljivosti, brzine reakcije… U početku je prva igra imala 9 slova, a kasnije 12, jer je takmičarima bilo isuviše lako da devet slova organizuju u reč – kaže Nešković.