Žumanca pod lupom nutricioniste: Naučite da prepoznate organsko žumance!

Dijetetičar, aromaterapeut i nutricionista Milka Raičević naglašava da je, kada je reč o organskim proizvodima, sertifikat veoma bitan, i objašnjava kako da prepoznamo zdravo jaje...

Oni koji žive ili imaju rođake na selu, verovatno odmah mogu da prepoznaju zdravije žumance, odnosno domaće ili organsko jaje.

 

Naravno domaće kokoške razlikuju se od organski uzgajanih. U ishrani kokošaka sa organskih farmi nema štetnih hemijskih komponenti ni hormona , nemaju ni ograničene uslove kretanja.

Kokoške u konvencionalnoj proizvodnji su zatvorene u kavezima, a često se hrane koncentratom.

Žumanca organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje, pa tako i sve što pripremite od njih (gibanice, pite, proje, kolači) ima jasno žutu boju. Ali organsko ili žumance koka sa sela može da bude i svetlije, jer sama boja žumanceta zavisi od vrste ishrane. Ako se koka hrani kukuruzom i šeta dvorištem verovatnije je da će njihovo žumance biti tamnije. Ali ako se hrani samo kukuruzom i ne šeta, boja žumanca biće svetlija.

Bez obzira na boju, domaća i organska jaja obiluju beta-karotenom i omega-3 masnim kiselinama, a imaju veće količine vitamina A, B i E.

Nutricionista, dijetetičar i aromaterapeut Milka Raičević naglašava da je, kada je reč o organskim proizvodima, sertifikat veoma bitan.

– Ukoliko nameravate da kupite organske proizvode, prethodno bi trebalo da imate uvid u sertifikat, kao i da znate čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrednost je veća – ističe nutricionista za „Blic.rs”.