7 SAVETA KOJI ŠTEDE MNOGO NOVCA: Evo kako da pravilno ČUVATE GUME za sledeću sezonu

Gume
Pixabay.com

Ukoliko i dalje koristite sezonske auto gume, do sada ste sigurno naučili kako da odaberete odgovarajući model zimskih i letnjih guma i kada je potrebno da ih zamenite, ali u situaciji kada treba da brinete o kupovini, troškovima i često nejasnim zakonskim obavezama, moguće je da zaboravite na još jednu važnu stvar – čuvanje auto guma koje više ne koristite.

Iako na prvi pogled deluje čak i ne toliko bitno, varate se – ukoliko pravilno skladištite auto gume koje u datoj sezoni ne koristite, doprinosite njihovom očuvanju, a samim tim odlažete kupovinu novih što će vašem novčaniku i te kako prijati.

Kada nastupi 1. novembar, a temperatura spadne ispod 7 stepeni, vreme je da letnje gume zamenite zimskim, a šta sa njima treba da radite nakon skidanja sa felni – otkrivamo vam u nastavku teksta!

Označite pozicije na kojima su se nalazile auto gume

Pre nego što skinete letnje gume sa felni i zamenite ih zimskim, obeležite poziciju na kojoj su se nalazile kako biste tokom naredne sezone mogli da zamenite njihova mesta – tamo gde su stajale prednje gume, stavite zadnje i obrnuto. Ovo se radi iz prostog razloga što se auto gume ne troše jednako jer se gume različito rotiraju na osovinama. Još jedna prednost ovog trika je i ta što ćete sasvim sigurno odložiti kupovinu novih guma za letnju sezonu!

Obavezno dobro očistite letnje gume

Retko ko voli da čisti, naročito gume što deluje kao potpuno besmislen posao. Ipak, održavanje guma je važno za produžavanje njihovog veka trajanja, naročito prilikom zamena i odlaganja. Uz pomoć vode i sapunice lako možete odstraniti svu prljavštinu koja se sakupila u šarama guma, bez obzira na vremenske uslove u kojima ste ih vozili, a ukoliko gume čistite dok su još na automobilu, možete ih očistiti i posebnim sredstvom za čišćenje guma i četkom. Jako je važno da izbegavate dodatna sredstva za sjaj ili boju jer će ona zapravo samo oštetiti nakon pakovanja.

Spakujte gume u kvalitetno pakovanje

Nakon što su auto gume očišćene i suve, spakujte ih u neprovidnu plastičnu foliju ili tamne kese i potrudite se da iz njih izvučete što je moguće više vazduha. Nakon toga selotejpom zalepite sve otvore koji bi mogli da propuste vazduh kako biste sprečili isparavanje zaštitnih ulja.

Zaštitite letnje gume od promenljivih temperatura

Auto gume je važno čuvati na nepromenjenoj temperaturi te je najbolje mesto za to – podrum. Računa se da je podrum uvek suv i sa sličnom temperaturom, za razliku od garaža, šupa ili sličnih prostorija u kojima se “vremenske prilike” mogu drastično menjati što letnjim gumama neće prijati. Obratite pažnju i na vlažnost vazduha – ona ne sme biti visoka u prostoriji u kojoj se odlažu auto gume, zato redovno proveravajte da se slučajno na njima nije pojavila kondenzacija.

Nemojte izlagati auto gume svetlosti

Još jedan razlog zašto je podrum idealan za odlaganje guma je i taj što one ne smeju biti izložene sunčevoj svetlosti koja ih može oštetiti čak i ako ste ih spakovali u tamne kese. Bez obzira na taj korak, nemojte čuvati gume napolju!

Neka gume stoje na visini

Ukoliko letnje gume odlažete zajedno sa felnama, okačite ih negde kako bi uvek bile na visini čime se smanjuje torzija ili pritisak. Ukoliko ih pak odlažete bez felni, onda ih postavite uspravno, jednu uz drugu i obavezno ih rotirajte na svakih nekoliko nedelja kako se ne bi deformisale usled oslanjanja samo na jedan deo. Auto gume možete skladištiti i na gomili, jednu preko druge, a u tom slučaju je potrebno da im makar jednom mesečno menjate raspored zbog različitih pritisaka koje svaka od njih ima.

Uklonite svako opterećenje sa guma

Na kraju, u skladu sa do sada navedenim, ukoliko skladištite celo vozilo tokom zime, nabavite blokove ili slična pomagala kojima ćete uzdići automobil kako gume ne bi morale da trpe težinu automobila. Ne bi bilo loše da s vremena na vreme svakako provozate automobil čisto da auto gume ne bi izgubile na savitljivosti.