10.000 vozača ne plaća putarinu: OVO SU NAJČEŠĆI NAČINI IZBEGAVANJA

Naplatna rampa
Beta

Oko 25 ljudi dnevno izbegne da plati putarinu na nekoj od 38 naplatnih rampi na srpskim saobraćajnicama. Prema podacima "Puteva Srbije", broj odbeglih vozila se smanjio u odnosu na prethodne godine, ali je i dalje velik, jer je šteta koju trpe veća od milion evra godišnje.

 

Lane se 9.258 vozača besplatno vozilo auto-putem, a najveći broj njih je protutnjao pored inkasanata na rampama za vozilom koje je platilo putarinu. Najviše neplatiša koristi deonicu od Beograda do Niša.

Ovaj trik je doneo ljudima NAJVIŠE LAJKOVA NA INSTAGRAMU

Milenko Caković, izvršni direktor u Sektoru naplate “Puteva Srbije”, kaže da je u protekle tri godine broj odbeglih vozila smanjen za 63 odsto.

– Broj registrovanih neplatiša u 2014. godini bio je 11.464, dok je u 2015. godini iznosio 9.258, što je za 19 odsto manje – objašnjava Caković.

Najčešći način izbegavanja plaćanja putarine je bežanje na naplatnoj stanici za vozilom koje je platilo putarinu, zatim bežanje kroz nelegalne, odnosno “divlje” izlaze sa auto-puta i, zaobilaženje naplatnih stanica. Često vozači koriste i neregularno uključenje na auto-put ili isključenje sa auto-puta. Jedan od vidova je i zamena magnetih kartica, kada vozači nekoliko puta manje plaćaju putarinu od predviđenog iznosa.

POSLODAVAC VAM DUGUJE PLATU? Evo kako da je naplatite

Caković kaže da Odeljenje za nadzor naplate putarine obradom podataka i pregledom video-materijala registruje slučajeve zloupotreba. Oni analiziraju izdate, a nenaplaćene kartice, i uz pomoć video-nadzora tačno otkrivaju identitet tih vozača i protiv njih se podnosi krivična prijava.

Dokazni materijal, izveštaji, fotografije i video-snimci se prosleđuju teritorijalno nadležnim policijskim upravama na dalje postupanje. Osim toga, JP “Putevi Srbije” protiv učesnika u saobraćaju koji su izbegli plaćanje predviđenog iznosa putarine, pokreće i postupak za nadoknadu pričinjene štete. To je sistem naknadne naplate putarine.