20 bizarnih saobraćajnih zakona: Kazne ako blokirate ulaz, čak i u sopstveno dvorište!

Svetski prvaci u ovoj disciplini su, naravno, SAD, ali i Evropa ima bisere.

Kao i svet i saobraćaj je prepun glupih i bizarnih zakona.

Neki su posledica nekog konkretnog događaja, druge je pregazilo vreme, a treći nisu baš nikad imali smisla.

Svetski prvaci u ovoj disciplini su, naravno, SAD, ali i Evropa ima bisere.

Aljaska
Život na severu je neobičan. Stoga donekle razumemo kako se u zakonu Aljaske našla odredba da je zabranjeno prevoziti psa zavezanog na krovnim nosačima.

Kanada
U kanadskom Montrealu ne smete automobilom blokirati ulaz. To je sasvim u redu, ali bićete kažnjeni blokirate li ulaz i u vlastito dvorište.

Kalifornija
U sunčanoj državi Kaliforniji u zakonu stoji kako je zabranjeno spavati na putu. Isto tako je zabranjeno pucati u životinje iz automobila. Jedina izuzetak su kitovi!

Pansilvanija
Definitivno najbizarniji zakon. U Pansilvaniji na putu kroz poljoprivredna područja tokom mraka morate da se zaustavite, ispalite signalnu raketu i čekate 10 minuta kako bi se put očistio od stoke. Postupak se mora ponoviti svaku milju (1,6 km).

Alabama
U američkoj saveznoj državi Alabami zabranjeno je voziti automobil vezanih očiju, ali je dopušteno voziti u suprotnom smeru jednosmerne ulice ako na prednjem delu auta imate prikvačenu lantenu.

Ekvador
Ovaj zakon je bizarno strog. Za prekoračenje brzine od samo 11 km/h u gradu vozač automatski završava u zatvoru na tri dana. Bez suđenja!

Danska
Svi vozači u Danskoj moraju obavezno pogledati ispod automobila pre nego što ga upale. Razlog za bizaran zakon je ipak donekle razumljiv. Moglo bi se dogoditi da se pod automobilom nalazi dete koje se igra žmurke.

Luksemburg
U Luksemburgu svi automobili moraju imati brisače. Čak i oni poput nekih sportskih modela koji uopšte nemaju vetrobransko staklo.

Francuska
U automobilu uvek mora biti alkotest, jednokratni ili višekratni. Izuzetak su jedino automobili koji imaju ugrađenu blokadu pokretanja za alkoholisane vozače.

Nemačka
U Nemačkoj morate uvek paziti koliko goriva imate u rezervoaru. Ostanete li bez goriva na autoputu, sledi sočna kazna. Takođe je zabranjeno voditi životinje na povodcu dok sedite u automobilu. Osim za pse, to važi i za konje, krave…

Švajcarska
U Švajcarskoj je zabranjeno prati automobil u nedelju. Zvuči suludo, ali Švajcarci vole mir. Tako je nedeljom zabranjen još čitav niz bučnih aktivnosti.

Španija
Oni koji imaju lošiji vid u španskoj u automobilu moraju uvek imati dodatne naočare. Bez obzira na to da li nose ili trenutno naočaee ili ne.

Estonija
U Estoniji vozač u automobilu uvek mora imati klinove za podmetanje ispod točkova. I to obavezno drvene.

Kipar
Na Kipru je ilegalno jesti i piti dok vozite. Zabranjena je čak i voda. Kako biste se osvežili, morate da stanete sa strane i da ugasite vozilo.

Saudijska Arabija
U Saudijskoj Arabiji žene nemaju ni približno tolika prava kao muškarci. Pravo glasa na izborima dobile su 2009. godine, ali još ne smeju da voze automobil.

Singapur
U Singapuru je protuzakonito približiti se na manje od 50 metara udaljenosti pešaku koji prelazi ili namerava prelaziti put na pešačkom. Apsolutno neizvodivo, ali zakon se uredno sprovodi i naplaćuju se kazne.

Rusija
U Rusiji će vas kazniti ako vozite prljavi automobil. Ali, imati čisti automobil tokom zime je u toj državi zbog prljavih puteva i mnogo snega skoro nemoguće.

Japan
Ako vozeći poprskate pešaka na trotoaru u Japanu svojim automobilom, platićete kaznu. Konačno jedan pametan neobičan zakon koji bi dobro došao i nama.

Filipini
Zbog zagađenosti i saobraćajnih gužva u Manili ponedeljkom u doba najvećih saobraćajnih gužvi ne smete voziti automobile čije registracije završavaju brojevima 1 i 2, utorkom 3 i 4, sredom 5 i 6 itd. Slično sistemu par-nepar koji se zbog nestašice goriva primenjivao i na našim prostorima.

Australija
U Australiji je strogo zabranjeno ostavljati ključeve automobila u vozilu, a pešacima je zabranjeno da hodaju desnom stranom trotoara.