Aplikacija meri brzinu i upozorava vozače: Ipak, nisu svi zadovoljni njenim funkcijama

Nova aplikacija za pametne telefone, koja omogućava korisnicima da snimaju automobile kamerom i utvrđuju da li krše ograničenje brzine, izaziva kontroverzu nakon samo nekoliko nedelja na tržištu Velike Britanije.

Prosečna brzina
Dnevno.rs/Kolaž

Aplikaciju pod nazivom Speedcam Anivhere mogu koristiti pešaci za snimanje automobila.

Korisnik tada može da sačuva sliku sa brzinom vozila i generiše izveštaj. Ideja je da se ovaj izveštaj može podeliti sa vlastima. Aplikacija se ne može koristiti za kažnjavanje vozača u Velikoj Britaniji, jer nije odobrena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova kao sertifikovani uređaj za detekciju brzine. Aplikacija se takođe priprema za lansiranje u SAD.

Speedcam Anivhere je razvio tim naučnika za veštačku inteligenciju. Međutim, njihov pravi identitet se čuva u tajnosti, jer tvrde da su dobijali uvredljive poruke od građana koji se ne slažu sa svrhom aplikacije.

Jedan od osnivača aplikacije, anonimno govoreći Gardijanu, rekao je:

– Dobijamo prilično uvredljive poruke. Neki misle da nas aplikacija pretvara u stanje kontrole. Godišnje se na putevima dogodi 20.000 nezgoda sa teškim povredama. Kako ih možemo smanjiti? Sprečavanjem prekoračenja brzine – navodi on.

Google prvobitno nije dozvolio objavljivanje aplikacije u svojoj Plai prodavnici, ali je popustio i aplikacija se može preuzeti u Velikoj Britaniji. Apple još nije odobrio aplikaciju za distribuciju u svojoj App Store za iOS uređaje kao što su iPhone i iPad. Za sada se ništa ne zna o širenju aplikacije na tržišta u Evropi.