Auto-škole nezadovoljne novim sistemom obuke koji stvara BROJNE PROBLEME

Vožnja
Freedigitalphotos.net/graur razvan ionut

Predstavnici auto-škola Srbije ocenili su danas da novi sistem obuke vozača i način polaganja vozačkog ispita koji se primenjuje od 1. januara ove godine stvara mnogo problema auto-školama i polaznicima obuke.

 

Generalni sekretar Privredne komore auto-škola Srbije Petar Rašeta kazao je na konferenciji za novinare da auto-škole nisu protiv unapređenja obuke vozača i polaganja vozačkog ispita, ali da to treba da bude urađeno na moderan i unapređen način koji će da poveća kvalitet budućih vozača i poveća bezbednost saobraćaja.

On je podsetio da je pravno definisanje novog sistema obuke vozača počelo 2009. donošenjem novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, dok su pravilnici za obuku vozača doneti krajem 2013, ali da je zakon do sada menjan pet puta, a pravilnici osam puta.

Prema njegovim rečima, predstavnici auto-škola u Srbiji očekivali su da će novi sistem obuke vozača obezbediti da budući vozač dobije znanje i veštinu i da će zbog toga biti bezbedniji u saobraćaju, ali je stvoren sistem obuke koji u ovom obliku nema nijedna zemlja u svetu, a koji je “neživotan, neracionalan, u nekim delovima staromodan i kontraproduktivan”.

Rašeta je naglasio da nije racionalno zahtevati od auto škola da u vlasništvu imaju 19 voznih jedinica, a dokaz za to je da je u Srbiji nekad bilo preko 900 auto škola, a da ih trenutno ima 448, ali se u proseku po jednoj auto školi obavlja obuka za 3,39 kategorija.

– Ovo je dokaz neiskorišćenosti znanja u auto školama, jer ga imaju za 17 kategorija, ali nemaju finansijskih sredstava ili su izračunali da im neće biti ekonomično da kupe 19 vozila. Na ovaj način iskorišćenost znanja u auto školama je u proseku samo 19,94 odsto – kazao je on.

Prema njegovim rečima, dokaz neracionalnosti je i to da u Srbiji ne postoji auto škola u kojoj bi se mogli obučavati kandidati za ”M” i ”D1E” kategoriju iako je to zakonom predviđeno.

Rašeta je naveo da nije racionalno i da se od auto-škola i lokalnih samouprava zahteva posedovanje prostora za poligonske operacije “enormno” velikih dimenzija.

On je istakao i da Privredna komora auto-škola nije protiv teorijske nastave, ali da smatraju da je 40 časova previše i da je teorijski deo preobiman, a loše je i to što kandidati nemaju pravo da iznostanu nijedan čas.

Kazao je i da novi ISO sistem koji je u primeni od početka godine nije dobro testiran i da ima mnogo nedostataka među kojima su nemogućnost čitača da prepozna i očita dokumenta radnika i vozila.