Bekstvo je nemoguća misija: Policija koristi spravu koja sa lakoćom zaustavlja vozilo (VIDEO)

Uređaj izgleda poput gedžeta iz nekog stripa.

Foto: screenshot/youtube.com/FOX 10 Phoenix

Specijalni uređaj koji u žargonu zovu “hvataljka” pomalo liči na dvokraku viljušku na prednjem delu policijskog vozila. Opremljen je kaiševima visoke čvrstoće, a čitav sistem je dizajniran tako da se u poteri, kada se policijski auto približi beguncu, gurne ispod zadnjeg točka vozila u bekstvu. Trake su namenjene da “uhvate” zadnji točak i tako zaustave automobil.

Ovaj uređaj se sve češće koristi u SAD, a poslednji put je upotrebljen u petak, 29. aprila u popodnevnim časovima, u Arizoni, severno od Finiksa.

Čovek za volanom odbeglog automobila je 30-godišnji Brendon Smit, koji se dao u beg nakon što je policija u vozilu uočila oružje i “nešto što je izgledalo kao droga”. Vlasti kažu da ga nisu progonile patrolnim automobilima, već su najpre poslale helikopter za njim.

Za zaustavljanje na kraju su korišćena specijalna policijska vozila, a jedno od njih, opremljeno “hvataljkom”, uspelo je da zaustavi automobil.

Smit je uhapšen i odveden u zatvor gde će se suočiti sa brojnim optužbama, uključujući onu za nošenje oružja, posedovanje droge i protivzakonito bekstvo od policije.

“Hvataljka” je prvi put upotrebljena u poteri na terenu u aprilu 2018, a proizvođač ovog uređaja tvrdi da je od tada korišćena još 400 puta.