BOSANAC SE SNAŠAO: U “mečku” sipa SUNCOKRETOVO ULJE i prelazi 20 kilometara sa jednim litrom!

Fikret Čaušević iz Bihaća već tri godine umesto nafte u svoj "mercedes" sipa obično suncokretovo ulje.

mercedes
Pixabay.com

Ideju o alternativnom rešenju za standardna goriva razrađuje već 30 godina. Dok nije došao do rešenja, uništio je tri motora.

– Jestivo ulje ima viskozitet 37, a nafta ima 2,7 zbog toga dolazi do lepljenja u karikama i motor vrlo brzo “zariba”, a dolazi i do kašnjenja u paljenju i javlja se crni dim. U zadnje tri godine došao sam na ideju kako da taj problem rešim. To sam rešio na taj način što sam postupuno modifikovao motor, dodao sam mu tri promene tako da sada troši potpuno ekološki obnovljivi izvor energije, obično suncokretovo ulje iz prodavnice – kaže Čaušević za Cazin.net.

Ovakvo pogonsko gorivo manje je štetno po okolinu.

– Nema više CO2. Nema sumpora, olova. U ovom evropskom biodizelu ima otrovnih gasova koji su štetni za okolinu. Ovaj moj modifikovani motor je motor budućnosti – tvrdi Čaušević.

On kaže da sa litrom ulja njegov “mercedes” može da pređe 20 kilometara. Na otvorenom putu troši pet, a u gradskoj vožnji šest litara.

– Zamislite da krenemo sa proizvodnjom vlastite energije. Zaposlićemo poljoprivrednike da seju suncokret, uljanu repicu. Da proizvode svoju vlastitu energiju za pogon motora za sebe, a višak mogu da prodaju – kaže Čaušević kojem je plan da pronađe partnera koji će biti zainteresovan da ovaj izum finansira.