Brinete za “zdravlje” vašeg četvorotočkaša? Tajna je u PRAVILNOM ODRŽAVANJU AUTOMOBILA

Automobil
Pixabay.com

Mnogi vozači nonšalantno pristupaju vožnji automobila. Svima nam auto predstavlja prevozno sredstvo, nekima donosi prihod (taksi, kamiondžije) dok nekima služi kao sredstvo razbacivanja, dokazivanja i statusnog simbola. Često se iz vida ispušta krucijalna stvar - auto morate održavati!

 

Počev od redovnih tehničkih pregleda, do generalne kontrole ispravnosti nakon određenog broja pređenih kilometara do redovne zamene guma. Ukoliko krećete na dalji put, provera guma, motornog ulja i antifriza su deo pripreme.

Gume

Ne dozvolite da vas pucanje gume na magistralnom putu šokira. Ukoliko se to i desi, uvek imajte rezervnu gumu u prtljažniku, kao sredstvo sigurnosti. Ruku na srce, mnogi od naših regionalnih puteva su u toliko katastrofalnom stanju da nam otkazivanje i oštećenje auto delova i ne deluje toliko čudno. Svejedno, morate smanjiti rizik i savesno postupati sa svojim mezimcem.

Nije u pitanju samo izgled i funkcionalnost, već i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Vodite računa o korišćenju adekvatnih zimskih guma, nemojte gledati samo cenu prilikom kupovine. Bitno je da vaše gume budu dobro napumbane i izbalansirane. To utiče na brzinu i na potrošnju motora. Ukoliko kod kuće nemate kompresor, možete gume napumbati na nekoj od benzinskih pumpi. Redovno proveravajte pritisak preumatika.

Motor

Motor predstavlja jedan od ključnih auto delova te je provera njegovog stanja od vitalnog značaja. Ukoliko koristite benzin, onda morate obratiti pažnju na svećice. Ukoliko su već rashodovane, svećice mogu znatno povećati potrošnju.

Kod dizel motora vam je jako bitan kvalitet goriva. Ukoliko koristite euro 4 motor, može vam otkazati katalizator, što dovodi do eksplozije motora, sa teškim posledicama i visokim troškovima servisa. Takođe kontrolišite agregate na motoru automobila, naročito nakon 25.000 pređenih kilometara. Pregled ulja u motoru je neophodno pred svaki duži put.

Filteri, kočnice i rashladna tečnost

Obavezno vršite kontrolu filtera. U nekim situacijama je neophodna i zamena filtera za vazduh (ukoliko koristite TNG), kao i filtera za gorivo i ulje. Stanje vaših kočnica je takođe bitno. Ukoliko uočite određene nepravilnosti, obratite se automehaničaru.

Postoji još jedna caka, koja dovodi do očuvanja kočnica i manje potrošnje a to je kočnja motorom, kada se prebacuje u manji stepen prenosa. Kako biste izbegli pregrevanje motora, bitno je da proverite da li ima dovoljno rashladne tečnosti.

Signalni uređaji i brisači

Neispravnost nekog od signalnog uređaja može imati kobne posledice na vas a i ostale učesnike u saobraćaju. Proverite ispravnost migova, štop svetala i farova. Sijalice za farove nisu skupe tako da vam je bitno da ona koju kupite dovoljno osvetljava (kratka i duga svetla).

Kod brisača je bitna promena metlica. U slučaju jake kiše, neispravna metlica brisača vam ne može pomoći tako da morate voditi računa da redovno vršite zamenu dotrajalih delova.

… I još kontrole…

Ovo su samo neki od generalnih saveta, koji vam mnogo mogu značiti. Da biste vaše vozilo održavali funkcionalnim i ispravnim, potrebno je da vodite računa i o vožnji. Savetuje se održavanje ravnomerne brzine, odsustvo naglog kočenja, vožnja brzinom većeg stepena prenosa, pravilno korišćenje motornog ulja, vođenje računa o limariji i karoseriji, korišćenje kvalitetnog laka i farbe, itd.

Obratite pažnju na podatke iz servisne knjižice i nivo kilometraže na koji treba izvšiti tehnički pregled i kontrolu auto delova. Na taj način ćete vršiti adekvatnu higijenu svog auto ljubimca i udobnu vožnju. Nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi.