BUDUĆNOST DOLAZI NA VELIKA VRATA: Kamioni kao trole počeli sa radom (VIDEO)

kamion
promo

Na teretna vozila oslanjamo se kako bismo, relativno brzo, transportovali robu s jednog mesta na drugi.

 

Međutim, ovakav vid prevoza, pored toga što je skup, ima još jednu manu. Naime, radom svojih motora, kamioni zagađuju okolinu.

Kako bi stali na put ovom problemu, kompanija Simens udružila se za nemačkom saveznom državom Hesen kako bi zajednički ponudili rešenje u vidu elektrifikacije prvih 10 kilometara autobana. 

Hibridni kamioni će se poput trolejbusa povezivati na električne kablove iznad puta što će im omogućiti vožnju na čistu energiju. Kada napuste, takozvani, eHighway teretna vozila će se prebaciti nazad na svoje dizel motore, piše Treehugger. 

Transportni prevoz kamionima će se u narednih 30 godina povećati za 200 odsto. Ovo je moguće rešenje za smanjenje emisije CO2. 

Simensova tehnologija, koja je već spremna za primenu, mogla bi da duplira efikasnost teretnih vozila u poređenju s gasom. Njena prednost je i što se lako može prilagoditi postojećoj infrastrukturi. Naime, trole se mogu naknadno montirati na vozila, dok se elekrična mreža može postaviti preko postojeće putne mreže. 

Ukoliko se ova tehnologija jednog dana iskombinuje s autonomnim i električnim vozilima, to bi moglo da ima veliki uticaj na zaštitu životne okoline. 

Prvi eHighway je otvoren prošle godine u Stokholmu a Siemens trenutno testira tehnologiju i u Kaliforniji.

Pogledajte VIDEO: