BUDUĆNOST PUTOVANJA U GRADOVIMA: Posle letećih stižu lebdeći automobili (VIDEO)

Posle letećih, na red su stigli i lebdeći automobili na elektromagnetnim podlogama.

printscreen/youtube.com/Kenntron

“Folksvagen” u Kini već uspešno testira novi model takvog automobila, dok se “Reno” u Evropi jedini bavi takvima automobilima i projektima. Sve je počelo od levitirajućeg voza koji lebdi na šinama, a završilo u kapsulama koje primaju dvoje, njima se lako upravlja, a “Reno” ih magnetima spaja u čitave kompozicije, pišu “Vijesti”.

“Folksvagen” je u Kini jedan ceo istraživački centar posvetio lebdećim vozilima koja bi trebalo da budu vozila budućnosti u gradovima.

Na specijalno priprljemljenom poligonu vozilo je i u praksi pokazalo lako upravljanje, okretnost, jednostavnost, a uračunat je i faktor sigurnosti ako se vozilo nađe u sudaru.

Njime se može vrteti u svim pravcima, pa i za 360 stepeni, a bitno je da u podlozi postoje magneti.

– Nije još sve usaglašeno i daleko smo od serijske proizvodnje, ali kada ona krene jeftinijeg prevoza neće biti. Za sada eksperimentišemo i upoznajemo ljude sa novim mogućnostima. Svi su oduševljeni – kaže Li Šao Min, konstruktor.

“Reno” ima slične ideje, ali nema gde da ih predstavi pošto sajmova nema.

Kapsule koje levitiraju imaju iste manevarske karakteristike kao i ove “Folksvagenove”, jedino ostaje pitanje ko će napraviti prvu infrastrukturu.

– Mi vidimo da bi ova solucija dala rešenje, ali u sve auto-puteve trebalo bi ugraditi magnetne šine. To iziskuje nove troškove pa još vagamo između upotrebljivosti, ekologije i isplativosti – objašnjava konstruktor.

Levitirajući automobili bili bi dopuna elektromobilima, ali razvoj softvera za njih je mnogo skup, a i razvoj infrastrukture. U Kini planiraju da to rade samo u gradovima budućnosti koji se zidaju od početka.loading...