“BUGATI” NAPRAVIO NOVO ČUDOVIŠTE: Biće napravljeno samo 40 komada, a cena je SUROVA (VIDEO)

Kalifornijski Pebl Bič bio je pozornica na kojoj je „Bugati“ predstavio novi hiperautomobil „divo“, kod kog je posebna pažnja poklonjena aerodinamičnosti, boljoj kontroli, prijanjanju i ukupnom ponašanju na putu.

YouTube Printscreen

Uprkos tome što je izgled “diva” baziran na “hironu”, brojne promene zbog bolje aerodinamičnosti daju mu potpuno drugačiji izgled. Baš zbog toga što su inženjeri hteli da poprave “hironovu” kontrolu i ponašanje na drumu, “divo” je dizajnerski otišao u drugom pravcu.

Prednja rešetka je zadržana, ali je ostatak prednjeg dela dobio novi izgled. Svetla su sada postavljena vertikalno, a dodatni otvori zaduženi su za bolji protok vazduha radi boljeg hlađenja. Veliki prednji spojler u velikoj meri doprinosi stabilizaciji i prijanjanju.

Krov je takođe osmišljen da pri velikim brzinama dovodi vazduh do “monstruoznog” osmolitarskog, šesnaestocilindričnog motora, a pokretni zadnji spojler je za petinu veći od onog na “hironu” i osim svoje primarne uloge služi i kao vazdušna kočnica.

Zbog svih izmena, “divo” stvara 90 kilograma aerodinamičkog potiska više nego “hiron”. Uz sve to, “divo” je 35 kilograma lakši od “hirona” zbog veće upotrebe ugljeničnih vlakana, kao i lakših točkova.

Bolja kontrola i prijanjanje omogućili su “divu” da krug na stazi Nardo pređe osam sekundi brže u odnosu na “hiron”, iako ispod haube i jedan i drugi imaju istu zver od 1.500 konjskih snaga.

Zanimljivo je da “Bugati” nije otkrio vreme ubrzanja od 0 do 100 kilometara na čas, ali jeste maksimalnu brzinu, koja iznosi 380 kilometara na čas.

“Bugatijeva” nova zvezda košta 5,8 miliona dolara, a biće ih napravljeno 40 komada.