DA LI STE ČULI ZA “PAMETNE FAROVE”? Razvija ih MERCEDES i oni su BUDUĆNOST auto-moto industrije (VIDEO)

Jedna od najpoznatijih auto kompanija na svetu, Mercedes, već neko vreme razvija “pametna svetla”.

tomshw.it

Mnogi će pomisliti da se radi o još jednom promotivnom triku čiji je cilj da se privuče što veći broj kupaca, te da ova inovacija nema upotrebnu vrednost.

Međutim, nije tako.

Naime, najnoviji video koji je objavio nemački proizvođač pokazuje ne samo zabavni, već i praktični aspekt ove tehnologije.

Nova funkcija, pod nazivom Digital Light, daje mogućnost modelu Maybach S-Class da bukvalno komunicira pomoću svetala. 

Pitate se KAKO?

Naprosto, zaustavljeni automobil prolaznicima daje komplimente tako što projektuje poruke na putu. 

Osim te neobične i zabavne funkcije, Digital Light u drugim situacijama vozačima služi kao navigacija i bezbednosni asistent i to tako što projektuje strelice, znakove, linije i simbole. 

Naime, on daje mogućnost prikazivanja znakova, kao što su oni za klizavu podlogu, zebra za pešaka kada hoćete da ga propustite, podsetnik na maksimalnu dozvoljenu brzinu i brojne druge.

Ova nestvarna tehnologija funkcioniše pomoću niza visoko kvalitetnih LED svetala sa čipom od preko milion mikro reflektora.

– Sa rezolucijom od preko milion piksela po faru Digital Light ne samo da stvara idealne uslove osvetljenja za svakodnevne situacije u vožnji, već i produbljuje vizuelnu podršku naših sistema asistencije vozaču – kaže Ola Kalenius iz upravnog odbora Daimlera.