Da li znate zašto se Lamborginijevi automobili zovu po bikovima?

Lambordžini
Wikipedia

Lamborginijeva fascinacija bikovima nastala je kad je jednom posetio seviljski ranč Don Eduarda Miure, gde su se uzgajali bikovi za borbu u arenama.

 

Poznati italijanski proizvođač automobila – Ferućio Lamborghini – umro je 20. februara 1993. godine u 77. godini života.

Rođen je u seljačkoj porodici koja se bavila vinogradarstvom. Već kao dečak se interesovao za poljoprivredne strojeve. Počeo se baviti proizvodnjom traktora i s vremenom su traktori Lamborghini postali jedna od vodećih marki u Italiji.

Međutim, onda se prebacio na proizvodnju skupih automobila.

Lamborgini je za zaštitni znak svojih vozila uzeo bika, i to ne samo zato što je rođen u tom horoskopskom znaku, nego i zato što je bio fasciniran španskim toreadorskim borbama.

NAJOKRUTNIJA SKRIVENA KAMERA: Putnici u taksiju sa bombašem samoubicom

Ta je fascinacija nastala kad je jednom posetio seviljski ranč Don Eduarda Miure, gde su se uzgajali bikovi za borbu u arenama. Većina Lamborginijevih naziva modela automobila ima veze s bikovima. Jedan od prvih modela poneo je ime Miure.

Današnji model Gallardo nosi ime po jednoj od pasmina borbenih bikova. Model Aventador iz 2011. godine nosi ime po nagrađivanom španskom biku iz 20. veka.