Ukoliko odlučite da na put krenete sopstvenim automobilom imamo nekoliko saveta za vas kako da što sigurnije stignete na lokaciju, ali i kako da vam u putu ne bude dosadno.

 

Putovanje automobilom na letovanje ima svojih prednosti i mana. Mane su naravno to što neko uvek mora da bude savršeno odmoran kako bi vozio i ne može mnogo da se opušta. Dodatan problem ponekad može da bude i parking mesto, ali i neki neočekivani kvar automobila. Prednosti naravno ima mnogo više. To što ne zavisite ni od koga i što možete gde god poželite je sasvim dovoljno za početak.

Ukoliko odsednete u jednom mestu, svakog dana možete posećivati neko drugo mesto i uživati u prelepim predelima. Ukoliko nemate auto, situacija je drugačija i mnogo je komplikovanije što se tiče organizacije.

Ukoliko odlučite da na put krenete sopstvenim automobilom imamo nekoliko saveta za vas kako da što sigurnije stignete na lokaciju, ali i kako da vam u putu ne bude dosadno.

Pod obavezno! Auto na servis pre puta

Zbog bezbednosti vaših saputnika, vaše bezbednosti, ali i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju auto morate odvesti na servis i detaljno pregledati pre puta. Ukoliko nešto ne funkcioniše kako treba, odmah neispravne delove treba zameniti novim auto delovima. Ne treba da rizikujete i kupujete polovne auto delove, jer ste se previše potrošili za samo letovanje.

Morate na prvom mestu razmišljati o sigurnosti i zato morate da obezbedite sigurne auto delove i siguran auto.

Dodatna oprema

Nikako nemojte da zaboraviti na svu dodatnu tehničku opremu, koju morate imati u vašem automobilu. Ovo je takođe jedan od načina da osigurate svoju bezbednost.

Na prvom mestu tu je rezevrni točak, zatim minimum jedna kutija za prvu pomoć, zatim sigurnosni trougao i florescentni prsluk, aparat za gašenje požara, klinaste podmetače, opreme za vuču, čekić za razbijanje stakla.

Ne zaboravite da ponesete rezervene auto delove ukoliko niste sigurni da će vam neki stariji auto delovi izdržati ceo put.

 

Za slučaj da ogladnite ili ožednite spremite zalihe

Nikada se ne zna koliko put može trajati. U sezonama gužva na granicama nekada zna da bude ogromna i zadržavanje u tim delovima je i do nekoliko sati. Tu nećete naići na pumpe gde možete da pazarite vodu i hranu ili sve on

o što vam je neophodno. Zato, morate krenuti spremni. Ponesite hranu, koja ne može da se pokvari, a to znači nemojte nositi sendviče sa mnogo priloga, poput majoneza i kečapa, koji vrlo lako mogu da se pokvare.

Ponesite suvu hranu i obavezno mnogo vode. Maramice, vlažne maramice, peškiri, duksevi, tanke jakne, lekovi su obavezni gotovo kao i tehnička oprema.

Obavezno napravite play listu

Kada ste pripremili sve elemente za sigurnu vožnju, onda je vreme da se malo i opustite. Narežite onu muziku koju vole vaši saputnici i koju volite vi. Dok ste u zemlji možete i slušati radio, ali kada izađete možda će vam malo naše muzike odgovarati.

Zato spremite cd ili usb, na kojem će se naći svi oni vaši omiljeni hitovi i koji će vam to putovanje učiniti interesantnijim. Dobra zabava kreće onog momenta kada krene dobra pesma. Trudite se da takvih bude što više.

Izbegavajte pumpe za odmor, odmarajte u prirodi

Naravno, ukoliko treba da se osvežite i popijete kafu, iskoristite toalet, pumpe su svakako najprihvatljivije i najbolje rešenje. Međutim, kada vozaču treba odmor, a vi nemate dodatne prohteve onda nemojte sedeti na pumpi, nego izađite sa autoputa ili glavnog puta. U prirodi ćete najbolje odmoriti i uživati.

Predlažemo vam da ponesete i neku loptu, badminton ili nešto slično. To će onda biti aktivni odmor i sigurno ćete se super zabaviti, a onda u tako dobrom raspoloženju i moći da nastavite put.

Verovatno ćete pred put razmišljati o još mnogim stvarima, ali zapamtite da je sve što se tiče bezbednosti na prvom mestu. Bezbedan auto, bezbedni auto delovi i sigurna oprema, a iza toga dolaze i odgovoran vozač, koji će poštovati saobraćajne propise, neće koristiti alkohol i koji će odmoran krenuti na put.