DELOVI ENTERIJERA MOGU BITI SPRŽENI: Šta se dešava kada grom pogodi automobil? (FOTO)

Vozač i putnici su sigurni, ali neki slučajevi pokazuju da će vrlo verovatno stradati elektronika u automobilu

Grom Nevreme Kiša
Pixabay.com

U slučaju udara groma, preporučuje se da parkirate vozilo sa strane, isključite motor i neko vreme izbeći dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, a i radija, odnosno infotainmenta. Posledica po zdravlje ne bi trebalo da bude.

U teoriji, automobil bi trebao preživeti udar groma bez većih posledica. Elektricitet munje se širi eksterijerom automobila i završava u zemlji (sistem Faradayevog kaveza).

Vozač i putnici su sigurni, ali neki slučajevi pokazuju da će vrlo verovatno stradati elektronika u automobilu, a snažan strujni udar može izazvati i korodiranje lima, odnosno pucanje boje, piše “Revijahak”.

Nakon ovih upozorenja, možemo videti jedan praktični slučaj, jer teorija je jedno, a više od 300 miliona volti, koliko može generisati udar munje, je nešto sasvim drugo. Erik Vilkinson iz SAD-a podelo je na Facebooku fotografije svog pick-upa Ford Super Duty koji je preživio udar groma, ali ne bez posledica.

Na fotografijama se vidi da su plastični delovi unutrašnjosti sprženi. Munja je prošla kroz staklo i razdvojila te rastopila komponente enterijera. Vilkinson u trenutku udara nije bio u vozilu, ono je bilo parkirano u servisu pa, osim materijalne štete, srećom, nema drugih posledica.