Deset pravila za vožnju u zimskim danima

vozila
pixabay.com

Za vožnju u zimskim uslovima uvek je potrebno mnogo više opreza i koncentracije. Pored posedovanja zimske opreme koja je obavezna, svi vozači koji se odluče da prihvate izazov vožnje po neočišćenim ulicama, trebalo bi da raspolažu i određenim znanjem.

 

Upravo zbog toga, kako bismo vam pomogli da imate bezbednu vožnju po ovakvim vremenskim uslovima pročitajte ovih deset pravila za vožnju u zimskim danima:

1. Kod poledice nežno postupajte sa volanom i pedalama, nikada istovremeno volanom i kočnicom. Ako osetite da više ne upravljate vozilom, pritisnite kvačilo, pustite pedalu gasa i lagano pokušajte da volanom okrenete vozilo u željenom smeru.

2. Kočenje na zaleđenom putu je praktično “zabranjeno”, a ako bez kočenja ne može, onda papučicu kočnice pritisnite krajnje nežno.

3. Uključivanje nižeg stepena prenosa gotovo je jednako kočenju. Najbolje je “šaltati” sa međugasom.

4. Blokirani točkovi slabo koče i onemogućavaju upravljanje vozilom. Ukoliko automobil krene da zanosi, nogu odmah sklonite sa kočnice. Na poledici je glavni vozačev pomoćnik volan. Blagim okretom volana, uz oduzimanje gasa i nežno kočenje pokušajte vozilo da vratite na željenu putanju.

5. Ako ne možete da izbegnete prepreku, najbolje je da se sklonite sa puta.

6. Ponašanje zadnjeg dela automobila vozač oseća leđima u naslonu sedišta, a ponašanje prednje strane rukama na volanu. Preduslov za to je pravilno držanje ruku i leđa naslonjena na sedište.

7. Slabi amortizeri i loše podešene kočnice najbolje pokazuju “zube” na poledici.

8. Gume, bez obzira kakve, moraju imati najmanje 4 mm profila. Pritisak vazduha bi trebalo povećati za 0,15 bara.

9. Ukoliko želite da u opasnim okolnostima sa osećajem upravljate volanom i nožnim komandama, morate da budete prikladno odeveni.

10. Zimska vožnja traži staloženost i čvrste živce. Nemojte da vozite umorni ili uzbuđeni.