DOSADILE IM REKLAMACIJE: Porše snimio objašnjenje zbog CVILJENJA KOČNICA na koje se žale vozači (VIDEO)

Porše kajman
Wikipedia

Kočnice su sklone cviljenju, a neretko ovaj zvuk nema veze s mehaničkim kvarom. Ali kad za automobil isplatite vrednost ovećeg stana, verovatno se teško mirite s bilo kakvim zvukovima koji nemaju veze s moćnim benzincem pod poklopcem.

 

Proizvođaču sportskih automobila i SUV-ova iz Štutgarta očito su dozlogrdili prigovori kupaca na račun cvilećih kočnica jer su odlučili snimiti video kojim objašnjavaju kako i zašto dolazi do ovog problema.

Budući da se u Poršeu bave isključivo snažnim automobilima, u vlastita vozila moraju da ugrađuju i natprosečno delotvorne kočione sisteme. Ovakve kočnice neretko su popriličnih dimenzija, a na listi prioriteta Nemcima su pri vrhu performanse, dok akustične karakteristike imaju poprilično nižu važnost.

Samo cviljenje uzrokuju vibracije do kojih dolazi kad paknovi dođu u kontakt s brzo rotirajućim diskom. Čak i skupocene kočnice nisu imune na neugodne zvukove.

Šta više, veće dimenzije kočnica neminovno vode do većih vibracija i veće buke, posebno prilikom zaustavljanja vozila pri niskim brzinama.

Iako u Poršeu konstantno nalaze nove metode za umanjivanje ove pojave, vlasnici će očito morati da se naviknu na bar malo nepoželjnih zvukova.loading...