DUGE VOŽNJE SU VAŠA SVAKODNEVICA? Rešite se bolova u leđima pravilnim sedenjem za volanom

Svakodnevna vožnja može izazvati ozbiljne tegobe, ukoliko ne držite pravilan položaj.

auto
pixabay

Bolna leđa, ukočeni vrat i ramena – to su posledice svakodnevne vožnje u saobraćajnoj gužvi, koje veoma loše utiču na naše telo.

Problem je uglavnom u sedištima četvorotočkaša, koja ne podupiru dovoljno donji deo leđa i stvaraju pritisak na kičmu. Takođe, pojedina vozila nemaju prostora za noge, ali ni pravilno podesiv naslon za glavu, pa vozači sede u veoma čudnim položajima.

Brojne studije pokazuju i da možete zadobiti ozbiljne povrede u nesrećama, ukoliko nepravilno sedite za volanom. Srećom, postoje načini da pomognete sebi i svom telu, prenosi Geico.

1. Kičma mora da ima oslonac

Neophodno je da se maksimalno uvučete u svoje sedište, a da vam unutrašnja strana kolena bude udaljena od ivice sedećeg dela toliko da možete uvući dva prsta. Ukoliko vaše vozilo ne omogućava da se ovako namestite, kupite jastuče za donji deo leđa.

2. Podignite kukove

Ukoliko postoji mogućnost, podesite sedalni deo tako da vam kukovi budu malo izdignuti u odnosu na kolena. Ovo će poboljšati cirkulaciju.

3. Nemojte sedeti previše blizu

Sedište bi trebalo udaljiti toliko da celim stopalima možete da dohvatite papučice, a da vam noge ostanu što više ispružene. Ovo je neophodno, jer istraživanja pokazuju da vozači koji se previše pribiju uz volan prilikom udesa budu teže povređeni.

4. Namestite visinu

Vodite računa da vam sedište bude namešteno tako da je vaš pogled bar 10 centimetara iznad volana, a da i dalje imate dovoljno prostora između glave i krova.

5. Sedite pod uglom

Nije zdravo da sedite pod pravim uglom, već između 100 i 110 stepeni. Dakle, ni previše zavaljeni, ni kao da su vas uglomerom postavljali u automobil. Ukoliko ste previše zavaljeni stalno ćete istezati vrat da bi bolje videli ispred sebe, što će prouzrokovati bolove.

6. Podesite naslon za glavu

Nasloni za glavu treba da budu podešeni tako da vam u svakom trenutku pridržavaju glavu od predela iznad ušiju do temena. Dakle, naslon treba samo blago da vam dodiruje zadnji deo glave kada sedite opušteno u vozilu.

7. Koristite potporu za leđa

Ako je moguće, dodatno namestite potporu za lumbalni deo kičme, uključujući zadnje i bočne jastučiće. Ukoliko nemate mogućnost podešavanja tog dela sedišta, koristite jastuče ili urolani peškir.

8. Podesite retrovizore

Izbegnite mogućnost da istežete vrat gledajući u retrovizore. Oni treba da budu podešeni tako da možete da vidite bočne i centralni retrovizor bez napora.

9. Pauze su obavezne

Čak i kada ste savršeno podesili sedište, sigurno će doći do zamora tokom vožnje. Zato osluškujte svoje telo, i kada osetite umor, obavezno napravite pauzu, izađite iz vozila i protegnite se.