DVE SEKUNDE NEPAŽNJE mogu vas koštati života u saobraćaju

Vožnja
Pixabay.com

Mnogi od nas nisu ni svesni da skretanje pogleda sa puta tokom vožnje, čak i ako ne traje duže od dve sekunde, može da dovede do tragičnih posledica.

 

Koliko puta ste bili u iskušenju da pročitate tek pristiglu poruku dok vozite automobil? Koliko ste puta to i uradili i tako doveli sebe i druge učesnike u saobraćaju u opasnost?

Iako se u najvećem broju slučajeva radi o trivijalnim informacijama, ponekad nam je teško da se odupremo porivu da saznamo sadržaj poruke, ili bar da vidimo ko nam je šalje. Međutim, za samo par sekundi koliko ste skrenuli pogled sa puta da biste pogledali u mobilni telefon, situacija u saobraćaju može drastično da se promeni a da vi toga niste svesni. Iz sporedne ulice može da naiđe drugo vozilo i preseče vam put, automobil ispred vašeg može iznenada da zakoči, na ulicu može da istrči dete zaneseno igrom…

U ovim i sličnim situacijama izgubili ste dragoceno vreme, posle čega je kasno za pravovremenu reakciju. Video koji je deo britanske kampanje za bezbednu vožnju pokazuje koliko su te dve sekunde bitne: